Ekonomski analitičar o poskupljenju goriva: Hoće li se trend nastaviti?

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2023. u 14:04
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijene crnog zlata na svjetskom tržištu rasle su i jutros, u proteklih pet tjedana nafta je poskupjela 30 posto.

Gorivo je ponovno osjetno poskupjelo. Cijena osnovnog benzina i dizela veća je za 5 centi, a poskupio je i plavi dizel – za 4 centa, piše HRT.

Cijene crnog zlata na svjetskom tržištu rasle su i jutros, u proteklih pet tjedana nafta je poskupjela 30 posto. Zbog toga, pravo je pitanje hoće li se takav trend nastaviti i kako će to uoči jeseni utjecati na cijene goriva, ali i svega ostalog.

Što se može očekivati od zemalja izvoznica nafte, kakava bi mogla biti inflacija te koje će sve biti posljedice u Europi, komentirao je ekonomski analitičar Neven Vidaković.

“Taj rast na tržištima, ako je stabilan i polagan, u jednom trenutku prelije se na potrošače i što se više nastavlja, to će se više prelijevati na potrošače. Problem je što smo ušli u fazu dezinflacije i smanjenja stopa inflacije u Europi i Americi. Ali, ako se trend rasta nastavi, onda će ponovno doći do inflatornog udara do rasta inflacije. Sve ovo što se događa s cijenom nafte je dizajnirano od strane Kine. Što se tiče samih priprema, ako čitate kineske knjige, onda ćete vidjeti da oni sve dugoročno planiraju. Kina je ove stvari osmislila u 80-ima i 90-ima. Pripremala se za njih 20 do 30 godina. U egzekuciju plana krenula je 2018. godine. Od ruskog smanjenja proizvodnje nafte do saudijsko-arabijskog smanjenja, to je sve diktirano od strane tih zemalja, s ciljem da se oslabe zapadne G7 ekonomije”, objašnjava.

“Što se tiče samih tržišta, ono što mi na burzi zovemo “točka otpora”. Benzin je 2 dolara 90 centi. Nafta je 82 dolara. Te razine su tehnički stabilne. Bit će potrebno puno da se te razine probiju. Ali, ako se probiju, javit će se novi trend. Cijena nafte bi narasla na 90 ili do 120 dolara, taj trend bi bio polagan. U rujnu bi se manifestiralo u inflatornim podacima za kolovoz. Kad u 9. mjesecu inflacija naraste, centralne banke će biti pod ogromnim pritiskom jer će se stvoriti slika da borba protiv inflacije nije uspjela. U tom trenutku će se svi morati repozicionirati od svojih stavova. Mi smo sada u dva scenarija, ovo što sam opisao je drugi, lošiji scenarij. Prvi scenarij jest da razina od 82 dolara neće biti probijena i da se radi o standardnom, ljetnom trendu jer svi putuju pa trebaju više benzina, i da će u 8. mjesecu cijena nafte pasti”, rekao je Vidaković.

Komentirajte prvi

New Report

Close