Ekonomisti kažu da su banke iskoristile situaciju, a banke imaju novu ponudu za one s velikim minusima

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2021. u 09:58
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

840.000 građana trebalo bi što prije početi vraćati sva prekoračenja od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna jer im se prešutni minusi do kraja godine smanjuju na 1500 kuna. Banke im sada nude kredite da isplate minuse.

“Ovisno o vlastitoj politici poslovanja i u dogovoru s klijentima banke će ponuditi različite mogućnosti otplate obveza te kao i do sada postupati u skladu s važećim propisima”, kažu u Hrvatskoj udruzi banaka.

“Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje”, kazao je ekonomski analitičar Luka Brkić za Novu TV.

Previsoke kamate

HNB pokreće izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju jer su kamate na prešutne minuse od 8.11 do previsokih 17.4 posto. Po ocjeni HNB-a, oni s dopuštenim minusima, kojih je 32.000, plaćaju prihvatljivih 7.61 posto.

“Potpuno je neumjesno i neprihvatljivo da do ukidanja dođe u nekom vrlo kratkom vremenskom roku”, smatra Tomislav Ćorić.

Građani su u prešutnom minusu 6.3 milijarde kuna, za što će bankama u godinu dana platiti najmanje 630 milijuna kuna kamata. Blokiranih je već 241.000 s dugom od 17.6 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close