Genijalni osnovci iz Istre prikupili više od 100.000 kuna za opremanje svoje škole, evo njihove priče

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2022. u 12:35
Foto: Unsplash

Prilikom primopredaje opreme, ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica zahvalila se svima koji su pomogli da i u buzetsku osnovnu školu uđe STEAM područje znanosti u velikom stilu.

Ekipa mladih robotičara “Mecha pingvini” osmislila je projekt “BUZET – reSTART siSTEMa” te je uz pomoć mentora, Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja” i Centra “Pozitron” iz Vižinade, pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za opremanje svoje škole suvremenom opremom za izvođenje STEAM aktivnosti. Odaziv je bio odličan. Prikupljeno je ukupno 105.212 kuna kojima je nabavljeno 25 robotičkih setova iz programa LEGO Education te 10 laptopa, javlja Glas Istre.

Prilikom primopredaje opreme, ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica zahvalila se svima koji su pomogli da i u buzetsku osnovnu školu uđe STEAM područje znanosti u velikom stilu. Primarni ciljevi projekta “BUZET – reSTART siSTEMa” bili su nabava robotičke opreme te edukacija nastavnika kako bi se uvela STEAM izvannastavna aktivnost za učenike matične škole u Buzetu, ali i područnih škola u Lanišću, Roču i Vrhu. Kampanja je pokrenuta početkom listopada slanjem zamolbi koje su upućene gospodarskim subjektima te online crowdfunding kampanjom za fizičke osobe.

Ekipu “Mecha pingvini” čini deset učenika Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja” Buzet i to David Greblo, Emil Luka Ladović, Dora Majer, Fran Črnac, Heli Šavko, Lana Krbavčić Ratoša, Linda Kert, Marin Rehak, Marko Marušić i Mia Majcan koji se pripremaju za sudjelovanje na projektno/robotičkom natjecanju FIRST LEGO League Challenge (FLL).

Natjecanje će se održati u veljači iduće godine, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računalstva. Riječ je o najmasovnijem svjetskom robotičkom natjecanju koje je osnovano 1998. godine u SAD-u, dok se u Europi provodi od 2001. godine. Broj sudionika FLL programa raste svake godine te danas povezuje više od 110 zemalja svijeta u kojima sudjeluje više od 340.000 djece u 40.000 timova.

Prilikom primopredaje opreme, Dora i Fran, članovi ekipe “Mecha pingvini”, poručili su ravnateljici škole da im je čast službeno joj uručiti opremu te da vjeruju kako će rad na njoj biti poticaj razvoju učenika, ali i male buzetske zajednice.

“Na brojne adresa lokalnih poduzetnika, ali i šire, poslali smo zamolbe za potporu našeg projekta. Istovremeno smo na web platformi GoGetFunding pokrenuli crowdfunding kampanju za fizičke osobe. Uz pomoć vrijednih Buzećana i Buzećanki, pojedinaca i firmi Buzeštine, Istre i šire prikupili smo sredstva za opremanje opremom potrebnom za izvođenje LEGO Education STEAM programa. Nabavljeno je 25 LEGO setova za STEAM obrazovanje, od toga 11 LEGO Spike Prime za više razrede, 10 LEGO Spike Essential za niže razrede te 4 LEGO Spike Prime Expansion setova za robotiku i ostale STEAM aktivnosti. Kako bi se STEAM program mogao nesmetano odvijati, nabavljeno je deset novih prijenosnih računala LENOVO V15, i3-10110U, 8GB, 256GB SSD. Za doniranu opremu je izdvojeno ukupno 84.135 kuna, a ostatak će se uložiti u edukaciju učiteljica i učitelja koji će provoditi STEAM program u školi te u rad ekipe “Mecha pingvini”, poručili su Dora i Fran.

Komentirajte prvi

New Report

Close