EK traži da se povlaštene mirovine približe radničkim

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 29. svibanj 2017. u 14:21
Za 10 godina u mirovinu će se ići sa 67/ Nel Pavletić/PIXSELL

U preporukama za otklanjanje neravnoteža i ona da se mirovine usklade prema visini i načinu ostvarivanja prava, što se ponavlja otkad smo u EU. No, ni u jednom Vladinu dokumentu ne spominje se ujednačavanje.

Hrvatska izlazi iz kruga zemalja s prekomjernim deficitom, no ostaje pod prismotrom zbog natprosječne nezaposlenosti, javnog duga, zaduženosti privatnog sektora, nekonkurentnosti.

U skladu s praksom Europske komisije, sve su takve zemlje dobile preporuke za otklanjanje, pa se i od Hrvatske očekuje da zaoštri uvjete za odlazak u mirovinu, privatizira javna poduzeća, sredi javni sektor, smanji regulatorne namete za poduzetnike… Politički najriskantnija preporuka odnosi se na povlaštene mirovine, koje bi trebalo približiti radničkima 'prema visini i načinu ostvarivanja prava'.

To se ponavlja otkako je Hrvatska ušla u EU, a dijelom ju je ispoštovala jedino Milanovićeva vlada ukinuvši povlaštene mirovine za dužnosnike. To se primjenjuje samo na dužnosnike koji odlaze u mirovinu od 2012. Plenkovićeva vlada najavila je da će od 2018. povlaštene mirovine do 2020. povećati 10 posto, čime će toj grupaciji vratiti mirovine na razine prije nego što ih je Milanovićeva srezala 10 posto.

Plenkovićeva se Vlada obvezala da će do kraja ove godine pripremiti zakonsku podlogu za promjene u mirovinskom sustavu, prije svega za ubrzano produljenje radnog vijeka, dodatnu penalizaciju prijevremenih mirovina, lakše zapošljavanje pojedinih skupina umirovljenika i drugačije reguliranje beneficiranog staža. Ni u jednom Vladinu dokumentu ne spominje se ujednačavanje povlaštenih s ostalim mirovinama. Plenkoviću treba čvrsta većina za odluku da se već za 10 godina krene u mirovinu s 67 godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

hahaha… potrošnja bez pkrića.. imamo penzionera kao radnika… pa di nas to vi mislite dovesti… ako imate državu treba i da netko radi.. vi smislili državu pa da dijelite nezarađeno… najbolje bi bilo da se priključite na njemački buđet pa bi kako mise čini sve podijelilio.. ovako dijelite nezarađeno a narod haračite.. sram vas bilo …to je najblaže rečeno…tko če da nas spasi od bankrota… znate li vi što je to bankrot..???? i što onda uraditi… jeste idioti nepismeni…samo sebi puniti đepove je sve što znate i hraračiti iza toga…kako bi ostali na vlasti.. a zato vam maldi bježe van i odumiremo .. sve nas je manje.. pogubno…

New Report

Close