EK se pita ima li Hrvatska strategiju

Autor: Bernard Ivezić , 11. prosinac 2013. u 22:00
Ministri Gordan Maras, Željko Jovanović i Branko Grčić/A. Magzan/PIXSELL

Na konferenciji u organizaciji agencije BICRO koordinatorica Tania Friederichs uputila je kritike strategiji razvoja ove vlade.

Bez ulaganja u inovacije i nove proizvode, bez razvoja novih tehnologija nema konkurentnog gospodarstva i uspješnog poduzetništva, istaknuto je na konferenciji "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva", koju je organizirala Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

U sklopu konferencije dodijeljeno je 15 milijuna kuna za 50 projekata iz BICRO programa provjere inovativnog koncepta. "Inovacije, razvoj novih tehnologija, transfer znanja su ključni za hvatanje priključka Hrvatske s jedinstvenim europskim tržištem i razvijenim zemljama Europe", kazao je na konferenciji potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. Prilika i šansa za poticanje tehnološke razine i jačanje inovativnosti. to biti i EU fondovi, jer je njihov temeljni zadatak i prioritet dizanje konkurentnosti gospodarstva. U narednih nekoliko godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će direktno namijenjeno za jačanje inovativnih potencijala i razvoj novih ideja i proizvoda u području visokih tehnologija, naglasio je.

"Partnerski ugovor je ključ za pristup do 8,3 milijardi eura iz strukturnih fondova, a najvažnija je strategija Pametne specijalizacije", na konferenciji je rekla Tania Friederichs, koordinatorica Europske komisije za Hrvatsku u području istraživanja i razvoja. No, dodaje da ju je Komisija vratila Hrvatskoj na doradu i očekuje povratnu informaciju sredinom prosinca. "Govorimo o analizi nacionalnog gospodarstva i određivanju ciljeva u što ulagati kako bi Hrvatska mogla najefikasnije i održivo rasti u budućnosti, a od hrvatske vlade smo dobili podatke da se želite fokusirati na čak 13 industrija i još se raspitujete može li se popis još proširiti", kaže Friederichs. Hrvatska je, kako neslužbeno doznajemo, kao jednu od strateških industrija navela čak i vojnu industriju, dok u području energetike nije postavila ambiciozne ciljeve. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Normalno da vlada ima strategiju, ovoliko gluposti niti djeca nebi bila u stanju napraviti. Strategija je da RH toliko stagnira, da nas Srbija pretekne i postane lider u regiji.

Koja komedija!? Sva ova trojica nikad nisu radila u realnom sektoru, pa kako oni jadni mogu išta napraviti…? Da tu sjede čelnici tri najveće kompanije iz realnog sektor onda bi čovjek nešto očekivao, ovako se može samo nasmijati…

IZBORI 2014.

Mislili su oni da će dugo uživati u državi APSURDISTAN
ali im je EK malo zapaprila,pa sad ne znaju šta bi,di bi
hmm

New Report

Close