EK: Nema zelenog svjetla, mijenjajte plan za Uljanik!

Autor: Marija Brnić , 19. rujan 2018. u 12:04
Rješavanje pitanja nekretninskog biznisa Vlada će očigledno prepustiti IDS-u, Upravi Uljanika i Danku Končaru/Duško Marušić/PIXSELL

Primjedbe EK uvelike korespondiraju s onima koje su dala ministarstva gospodarstva i financija.

Mišljenje Europske komisije o nacrtu programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta koje se napeto čeka od srpnja stiglo je u Zagreb u ponedjeljak, potvrđeno nam je u Ministarstvu gospodarstva, koje je jučer proslijedilo dokument s komentarima Upravi pulskog brodogradilišta. Komentari Komisije, potvrđeno nam je  u Ministarstvu gospodarstva, u velikoj mjeri korespondiraju s primjedbama koje su na nacrt programa imala i ministarstva gospodarstva i financija.

Od Uprave Uljanika Ministarstvo je zatražilo da svoj nacrt programa uskladi sa zahtjevima koji, kako ističu "u ovom trenutku Europskoj komisiji predstavljaju ključne argumente zbog kojih ne može dati suglasnost na predloženi Nacrt programa restrukturiranja". Ovakvu košaricu iz Bruxellesa se i očekivalo, posebice nakon posjeta povjerenice EK za tržišno natjecanje, koja je dala do znanja da je u predloženom programu udio države u trošku restrukturiranja velik, te da privatni ulagač treba dati veći doprinos. Za Komisiju je važno da se programom ne narušava tržišno natjecanje i daju prekomjerne subvencije, a svi detalji oko smanjivanja proizvodnje i broja zaposlenih, strateškog partnera ili prenamjene zemljišta koje tvrtka ima pod koncesijom za gradnju brodova, za nju nisu relevantni.

Odluku o tome prepušta Upravi i Vladi koja za takav program treba dati svoju suglasnost. Rješavanje jednog od najspornijih pitanja u zamišljenom restrukturiranju, a to je uključivanje nekretninskog biznisa kao uvjeta za nastavak proizvodnje brodova u Puli, Vlada će očigledno prepustiti IDS-u, Upravi Uljanika i njezinom strateškom partneru Danku Končaru da ga sami raspletu. "U ovom trenutku, Nacrt programa predviđa diverzifikaciju poslovanja Uljanik grupe koja zahtjeva izmjenu prostorno planske dokumentacije na lokalitetu brodogradilišta te je za predmetno usuglašavanje potrebno i mišljenje lokalne i regionalne samouprave", kažu iz Ministarstva. Dodaju da je,  slijedom izjava i gradonačelnika Pule i župana Istarske županije kako u ovom trenutku nisu spremni promjenama prostorno planske dokumentacije omogućiti predloženu diverzifikaciju, za Vladu nejasno da li pod takvim uvjetima, od strane Uprave odabrani, strateški partner želi ući u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik. 

 

16. listopada

održava se skupština dioničara Uljanika na kojoj se bira novi nadzorni odbor

U tom kontekstu, zanimljivo je i da se potencijalni strateški partner Danko Končar u ponedjeljak sastao s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, a nakon sastanka dao je tek kratku, međutim znakovitu izjavu kako "nema sugovornika u Ministarstvu gospodarstva". U više navrata proteklih mjesec dana ministar Horvat tražio je da se Uprava i Končar jasno izjasne ima li Uljanik strateškog partnera ako program restrukturiranja ne uključuje nekretninski biznis. Otvorilo se u međuvremenu i pitanje financijske snage odabranog strateškog partnera zbog sudskih odluka u Finskoj u slučaju izbjegavanja obveze davanja javne ponude za otkup dionica grupe Afarak, zbog kojih samo za kaznu tamošnjem regulatoru mora platiti 50 milijuna eura, a višestruko veći iznos osigurati za otkup dionica.

U Puli, čini se, još uvijek ne dvoje u financijski potencijal Končara. Još dok se čekalo briselske komentare na njihov program, Uprava Uljanika intervenirala je u sadržaj te korigirala iznose ukupnog troška restrukturiranja smanjivši ih za 10-ak milijuna eura, s 580 na 570 milijuna eura, te su izjednačena učešća države i Uljanika, odnosno Končara. Ovih dana predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, objavio je i najnoviju promjenu – izdvajanje 3. maja od Uljanik grupe i njegovu prodaju.

"Radimo promjene programa na bazi intuicije i nekih događaja koji su se dogodili zadnjih šest mjeseci, za koje nismo imali saznanja prije šest mjeseci kada smo ga radili", kazao je Rossanda navodeći kao primjer ulogu i status 3. maja. On ne očekuje da razdvajanje i prodaja 3. Maja ostave velik trag na plan restrukturiranja. "Financijski plan je neutralan, on je tako napravljen da se kapital vraća na Uljanik brodogradilište i tim kapitalom se završavaju brodovi koji su ugovoreni u oba brodogradilišta. Za budućnost je puno bolja varijanta da brodogradilišta idu odvojeno, jer tako ostaje daleko više radnih mjesta", uvjeren je bio Rossanda u intervjuu za N1.

Slučajno ili ne, no posljednjih nekoliko dana deblokirani su računi svih tvrtki iz Uljanikove grupacije, izuzev 3. maja. Iz Ministarstva gospodarstva, pak, kažu kako trenutačno u donošenje odluke o izdvajanju i prodaji 3. maja nisu uključeni, a odluka će, dodaju, morati proći proceduru odobrenja Nadzornog odbora i skupštine Uljanika. Postojeći NO ima krnji sastav i sva tri člana su u ostavkama dok na skupštini dioničari ne imenuju nove članove. Skupština je zakazana za 16. listopada, međutim, država koja dosad nije imala predstavnika u NO-u vjerojatno ni u novom sastavu neće sudjelovati.

CERP od Upravnog vijeća još nije dobio odobrenje za stavljanje protuprijedloga i uvrštenje svojih kandidata za NO na dnevni red skupštine, a iz Ministarstva državne imovine, čiji ministar Goran Marić predsjedava Upravnim vijećem CERP-a, uputili su nas za odgovor na resorno Ministarstvo gospodarstva, iz kojeg smo, pak, dobili neočekivan odgovor. "Kao što je poznato, Program restrukturiranja izrađen od Uprave i od Uprave izabranog strateškog partnera poslan je u Europsku komisiju 13. srpnja 2018. Do trenutka dok ne dobijemo suglasnost da Program ne krši uvjete tržišnog natjecanja i dok ga pod tim uvjetima na prihvati Vlada RH, Vlada neće ni ulaziti u NO Uljanika", poručili su iz Ministarstva gospodarstva. 

Komentari (9)
Pogledajte sve



Upravi tako … punom parom naprijed … u stečaj ….. to je najbolje rješenje za sve porezne obveznike … a uljanikovci koji su navikli da plačice uredno dolaze bez puno muke i znoja, sada nek se polako navikavaju da treba plačice i zaraditi … negdje drugdje ….

cuj ovog pametnog, bez puno muke i znoja… reci ti meni koliko si dugo radio u nekom brodogradilistu? mislis da se brodovi proizvode sami od sebe dok u medjuvremenu sljakeri sjede u hladu i natezu pive 8 sati?

vrati se u rupu iz koje si ispuzaso
[/quote]
dovoljno da znam kako se radi u uljaniku, za ostale škverove ne znam pa ne komentiram … za razliku od tebe … koji i dalje tapkaš u mraku u svojoj rupetini, ja sam odavno na danjem svjetlu ….


Upravi tako … punom parom naprijed … u stečaj ….. to je najbolje rješenje za sve porezne obveznike … a uljanikovci koji su navikli da plačice uredno dolaze bez puno muke i znoja, sada nek se polako navikavaju da treba plačice i zaraditi … negdje drugdje ….

cuj ovog pametnog, bez puno muke i znoja… reci ti meni koliko si dugo radio u nekom brodogradilistu? mislis da se brodovi proizvode sami od sebe dok u medjuvremenu sljakeri sjede u hladu i natezu pive 8 sati?

vrati se u rupu iz koje si ispuzaso

Samo treba poništiti bezočnu IDS- ovu prenamjenu. Neka vrate zemljišne čestice brodogradilišta na proizvodnu namjenu i neka prvi u Hrvatskoj raspišu pošten natječaj za privatizaciju (pošten znači – držati agenciju za privatizaciju što dalje od priče). Reći investitorima: to je proizvodna zona, nikakve prenamjene neće biti. I onda neće biti Končara i sličnih, doći će ozbiljni igrači, uzeti od Uljanika ono što vrijedi i obnoviti proizvodnju.

Ponavljam, za to ne treba ništa drugo nego – pošten natječaj i čvrsto jamstvo da neće biti nikakvih prenamjena osim vraćanja zone u proizvodnu.

Sad će PwC po nalogu Jovanija napisat remek djelo! Svi sve znamo, a nitko niš ne kuži! Političko-mafijaška predstava! Možda se Jovani bude vratil U Crnu Goru….

New Report

Close