EIB-ovih 400 mil. eura za zelenu modernizaciju željeznice

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 15:00
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sredstva EIB-a iskoristit će se za obnovu, modernizaciju, širenje i unaprjeđenje hrvatske željezničke infrastrukture i voznog parka, a podržat će ukupna ulaganja u vrijednosti od oko 2,6 milijardi eura.

U sklopu svog dosad najvećeg okvirnog sporazuma za kreditno zaduženje u Hrvatskoj, Europska investicijska banka (EIB) potpisala je s Ministarstvom financija ugovor u iznosu od 400 milijuna eura radi opsežne obnove domaće željezničke mreže i voznog parka. Prvom tranšom sredstava odobrenih u ukupnom iznosu od 900 milijuna eura, EIB osigurava povoljno dugoročno financiranje kojim će se, zajedno s bespovratnim sredstvima EU-a, potaknuti održivi prijevoz i prelazak s cestovnog na željeznički promet, a znatno će se poboljšati i sigurnost putnika, uz smanjenje prometne zagušenosti, onečišćenja zraka i emisija stakleničkih plinova.

Sredstva EIB-a iskoristit će se za obnovu, modernizaciju, širenje i unaprjeđenje hrvatske željezničke infrastrukture i voznog parka, a podržat će ukupna ulaganja u vrijednosti od oko 2,6 milijardi eura.

“Potpisivanje ugovora označava važnu prekretnicu u našem uspješnom partnerstvu s Hrvatskom. Riječ je o dosad najvećem ugovorenom zajmu EIB-a još od početka našeg rada u Hrvatskoj 1977.”, istaknula je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska, dok je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio: “U željezničkom sustavu u idućih desetak godina očekuju nas najveća ulaganja iz svih dostupnih sredstava. Uz obnovu infrastrukture, dio njih usmjerit ćemo i u obnovu voznog parka koji je već sada bogatiji za 29 novih vlakova puštenih u promet u posljednje tri godine”.

“Ovim sporazumom o financiranju potvrđujemo nastavak naše uspješne suradnje, koja je od 2001. polučila 7,7 milijardi eura vrijedna ulaganja EIB-a u javni i privatni sektor u Hrvatskoj”, izjavio je ministar financija Marko Primorac.

Komentirajte prvi

New Report

Close