ECB: RH bi u tečajni mehanizam mogla ući do kraja godine

Autor: Ana Blašković , 16. lipanj 2020. u 21:59
Foto. GettyImages

Služeni komentari iz Frankfurta svakako idu uz bok neslužbenim signalima da o ulasku u tečajni mehanizam već na ljeto.

Povrh neslužbenih signala da Hrvatskoj vrata europskog tečajnog mehanizma samo što nisu otvorena, u utorak se službeno moglo čuti iz Europske središnje banke.

Fabio Panetta, član izvršnog odbora ESB-a, francuskom Le Mondeu u utorak je rekao da bi Hrvatska i Bugarska mogle pristupiti čekaonici za euro ove godine ujedno pohvalivši napore dviju zemalja na tom putu. Prema pisanju Bloomberga njegove opaske sugeriraju da je proširenje eurozone nije upitno bez obzira na ekonomske potrese koje je donio COVID 19.

“Hrvatska i Bugarska poduzele su odvažne mjere za konvergenciju”, rekao je Panetta, inače u ESB-u odgovoran za međunarodne i europske odnose, francuskom dnevniku. Na pitanje novinara kada će ući u tečajni mehanizam Panetta je rekao: “Ako se proces okonča uspješno, mogle bi ući u ERM II do kraja godine. Dakle, pri otvoreni prozor da se Hrvatska i Bugarska pridruže europodručju bila bi 2023. ako sve preliminarne procjene budu uspješne”.

Služeni komentari iz Frankfurta svakako idu uz bok neslužbenim signalima da o ulasku u tečajni mehanizam već na ljeto, nakon pozitivnih ocjena poteza na koje se službeni Zagreb obvezao u pismu o namjeri pristupanja tom mehanizmu prije godinu dana.

Ulazak u tečajni mehanizam prije svega je politička odluka koju mora amenovati svih 19 zemalja članica eurozone. Uvođenje eura, međutim, ovisi o konkretnim maastriškim kriterijima pri čemu će najveći izazov biti zadovoljiti one fiskalne o javnom dugu i deficitu proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close