‘EBRD nam je dao novac u pravi čas, velikim bankama ne treba bolji certifikat’

Autor: Bernard Ivezić , 17. prosinac 2013. u 18:00
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Odluče li velike banke svoj IT ostaviti u Hrvatskoj, najviše će profitirati domaće softverske tvrtke i sistemski integratori.

Datacross, prvi hrvatski veliki podatkovni centar napravljen po standardu Tier 3, kakav za smještaj servera traže kompanije poput Facebooka i Googlea, dobio je, uz postojećeg suvlasnika FGS Nexus, novog strateškog partnera EBRD. Ne samo da je realizacija toga partnerstva započela kroz mezzanine kredit, što je presedan u Hrvatskoj po pitanju povoljnog financiranja malih i srednjih poduzetnika, već je partnerstvo sklopljeno i u vrlo zanimljivom trenutku.

Drugi najveći kupac IT proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu, a to su banke koje godišnje na IT troše do milijardu kuna, nakon ulaska Hrvatske u EU počele su veliku reviziju planova ulaganja. Unutar velikih banaka raspravlja se hoće li svoje IT sustave, uključujući core banking, iseliti u inozemstvo ili ih zadržati u Hrvatskoj. Odluče li se na drugu opciju ili zatraži li to od njih HNB, svi će podatkovni centri u Hrvatskoj, a posebno onaj najveći i trenutačno jedini koji zadovoljava standard Tier 3, doživjeti znatan uzlet, pa je Poslovni dnevnik razgovaro sa suosnivačem i predsjednikom Uprave Podatkovnog centra Križ – Datacrossa Krešom Trohom.

Jesu li banke vaši jedini korisnici?

Ne, već imamo dosta i domaćih i stranih korisnika, pa čak i onih iz države poput CARNeta. Rado bih rekao o kome je riječ, ali su nas ugovorima obvezali da to ne radimo. No, mogu reći da su posrijedi dva velika trgovačka lanca koja su svoje servere za cijelu Hrvatsku smjestili ovdje. Uskoro očekujemo useljenje još nekih trgovačkih lanaca.

Zatim, nekoliko osiguravajućih društava naši su korisnici. Pregovaramo i  s nekolicinom manjih banaka koje se planiraju useliti u Datacross do kraja godine. One veće, kao što ste spomenuli, razgovore su stavile na čekanje. Odluče li se ostati u Hrvatskoj, svi u IT-u imat ćemo posla preko glave, a najviše će profitirati domaće softverske tvrtke i sistemski integratori.

No, korisnici Datacrossa dolaze i izvana. Tako ovdje svoje središnje servere drži jedna od vodećih regionalnih energetskih kompanija, kao i jedna međunarodna softverska kompanija, koja SaaS bankarske usluge nudi na drugim kontinentima.

Kako ste postigli da vam EBRD u današnjim uvjetima otvori takvu kreditnu liniju?

Uspješno smo ispunili niz uvjeta. Uvjerili su se da imamo dobar plan, kvalitetnu realizaciju i potvrdu da smo financijski realizirali ono što smo stavili u plan. Tu je i snažan kolateral, naša pametna zgrada, odnosno podatkovni centar za smještaj servera i druge IT opreme korisnika u Jastrebarskom, kojoj samo raste vrijednost i već je znatno vrednija od novca koji smo u nju uložili.

Kakva je realizacija, koliko ste prostora iznajmili?

Od 1300 kvadrata opremili smo i stavili u funkciju prvih 600 kvadrata i od toga uselili 150 kvadrata. Znači, prodali smo 25 posto raspoloživih kapaciteta, što je sukladno planiranom.

U tijeku su razgovori o zakupu još 150 kvadrata prostora, što planiramo realizirati do kraja veljače. To je ono što realno očekujemo. Trenutačno, naime, imamo iskazan interes potencijalnih klijenata za zakup 2000 kvadrata.

Kad očekujete da ćete dostići pozitivan EBITDA?

Prema planu i trenutačnim razgovorima, očekujemo da ćemo je postići u ožujku 2014. To je solidno ako se u obzir uzme da smo s komercijalnim radom počeli u travnju ove godine. Troškovi su nam vrlo mali jer zasad nudimo osnovnu uslugu iznajmljivanja prostora. K tome, cijena struje je niža nego u drugim zemljama Europske unije. Imamo ukupno 15 zaposlenika.

Kako ide realizacija partnerstva s EBRD-om?

Povukli smo dva milijuna eura, od kojih smo četiri milijuna kuna uložili u proširenje kapaciteta. Povećali smo kapacitete u energetici, rashladi, napravili redundantnu strojarnicu i povećali i druge potrebne kapacitete u postojećoj kvadraturi. Time smo iskoristili povoljne uvjete nabave iz postojećih ugovora s dobavljačima.

Imate li sada i formalno certifikat za Tier 3?

Ne, ali EBRD ne ulaže u podatkovne centre ispod standarda Tier 3 i stoga je nezavisni međunarodni konzultatnt morao potvrditi da ga zadovoljavamo. Nakon toga smo procijenili da nema potrebe da idemo i na formalnu certifikaciju jer bismo za taj papir morali platiti više od milijun kuna.

U Hrvatskoj imate sve više konkurenata koji grade podatkovne centre, kao što su HT, Vipnet, Altus IT, Megatrend, Storm i gotovo svi telekom operateri. Kako se nosite s konkurencijom?

Podatkovni centri, kojima je to temeljni posao i koji zadovoljavaju visoke standarde, moraju imati veze prema više operatera kako bi bili o njima neovisni. Zato tvrtkama poput naše podatkovni centri operatera nisu konkurenti.

Sva ostala konkurencija je dobrodošla i potrebna. Datacross uspješno konkurira i na domaćem i na regionalnim tržištu, jer za velike korisnike, kakvi su nama primarni cilj, potrebni su velik prostor i veliki kapaciteti u rashladi i energetici.

S Altus IT-om i Megatrendom razgovarali smo o suradnji jer je redundancija u našem biznisu dobrodošla. Tako se postiže veća sigurnost za korisnike i bolja percepciju cijelog tržišta.

Država se nećka

U branši se komentira da među kupcima usluga vašeg podatkovnog centra nisu Fina i APIS IT, odnosno državne tvrtke i institucije koje umjesto toga grade vlastite podatkovne centre. Zašto?

Fina i APIS IT, ali i ostale državne tvrtke i institucije, mogu biti naši kupci kao i svi drugi. Pružamo naše usluge tržištu na komercijalnoj osnovi. Osim toga, ne grade sve državne tvrtke svoje podatkovne centre, pogotovo ne sada u jeku krize. Kako smo mogli pročitati u novinama, neke od navedenih organizacija idu u privatizaciju i na taj način ćemo biti zdrava konkurencija, a možda ponekad i partneri.

Pojačanja

Koja su kadrovska pojačanja došla paralelno s EBRD-om?

Miroslav Lisjak, direktor prodaje za javni sektor fracuskog IT diva Atosa u Hrvatskoj, u kolovozu je prešao u Datacross. Zatim je u studenom kod nas došla i Marijeta Dolšak, koja je prije radila u odjelu prodaje Megatrenda. Radimir Solgat, čovjek koji je radio na osmišljavanju i projektiranju većine podatkovnih centara u Hrvatskoj, postao je voditelj našeg podatkovnog centra u Jastrebarskom. Marijan Lalić, bivši direktor IT-a u Fini, a prethodno i voditelj sektora informatike Ministarstva obrane, u Datacrossu je član Uprave za razvoj i infrastrukturu. S druge strane, član Uprave za marketing Vitomir Lučić otišao je i pokrenuo svoju tvrtku za marketinško savjetovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close