DZS objasnio zbog čega su dva pitanja izostavljena u upitniku popisa stanovništva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2021. u 08:17
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prikupljanje podataka provodi se u drugom kvartalu tekuće godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objasnio je zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja o uzroku invalidnosti i korištenju Interneta, navodeći da u registru osoba s invaliditetom postoji puno šira baza podataka dok se raširenost upotrebe računala utvrđuje istraživanjem.

Zavod je to priopćio slijedom interesa medija koji su postavili pitanje zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja vezana invaliditet i Internet.

Objašnjavaju da unutar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo postoji Hrvatski registar o osobama s invaliditetom s više od pola milijuna osoba koji je temelj za provjeru statusa invaliditeta i puno šira baza podataka temeljena na medicinskoj dokumentaciji od prikupljene popisima 2001. i 2011.

Registar, uz ostalo posjeduje podatke o životnoj dobi kada je uočen invaliditet, uzroku koji je doveo do invaliditeta i vremenu nastanka invaliditeta pa u Zavodu kažu da bi pitanjima o invalidnosti bespotrebno opteretili popisni upitnik i izvještajne jedinice.

Zavod vezano za korištenje Interneta napominje da provodi godišnje istraživanje o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i kod pojedinaca (IKT-DOM) čija je svrha mjerenje raširenosti upotrebe računala i ostalih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima, broj osoba koje su korisnici interneta te svrhe upotrebljavanja interneta.

Prikupljanje podataka provodi se u drugom kvartalu tekuće godine, a to je ujedno i referentni period na koji se odnose pitanja iz upitnika. Istraživanjem su obuhvaćena samo ona kućanstva u kojima postoji bar jedna osoba u dobi od 16-74 godine.

Podatke iz istraživanja koristi Europska Komisija za izradu kompozitnog Indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI) koji sumira relevantne pokazatelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close