Dva ministra otvorila skladište krumpira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. veljača 2023. u 08:55
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Osim skladištenja, nabavkom nove opreme olakšan je i pretovar krumpira.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorili su u utorak u Gospiću skladište krumpira tvrtke Agrovelebit, u čiju rekonstrukciju je uloženo 1,6 milijuna eura, od čega milijun iz državnog proračuna.

Direktor AgroVelebita Nikola Vidaković rekao je da rekonstruiran stari i sagrađen novi prostor za kvalitetnije skladištenje krumpira, kapaciteta 1.700 tona, što će omogućiti da se produlji kvaliteta krumpira kroz godinu i tako omogući njegov bolji plasman na tržištu.

“Osim skladištenja, nabavkom nove opreme olakšan je i pretovar krumpira. Time će se smanjiti količina škarta te posao proizvodnje krumpira učiniti dohodovnijim za sve”, istaknuo je Vidaković.

Ministrica Vučković navela je da je ta investicija, u koju je Ministarstvo poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja uložilo milijun eura, “iskorak za revitalizaciju proizvodnje krumpira kojim su se stvorili bolji uvjeti, a to će povećati proizvodnju”.

Nekad se, naime, u Lici proizvodilo 70.000 tona krumpira godišnje, a sada neusporedivo manje. Kako je rekla Vučković, sada se proizvodi oko 1.175 tona certificiranog ličkog krumpira, a pritom najviše AgroVelebit.

Ministrica je istaknula i da je u Ličko-senjskoj županiji 2015. godine bilo oko sedam posto mladih poljoprivrednika, dok ih je danas 17,4 posto, što je nedovoljno, ali ipak više i od hrvatskog i europskog prosjeka. Dodala je da je u tom razdoblju u toj županiji u poljoprivredu uloženo više od 155 milijuna eura, a što zajedno s isplaćenim poticajima čini više od 250 milijuna eura.

“To je rezultiralo time da je od 2015. godine brojka od 13 tisuća goveda porasla na 21 tisuću, a brojka od 77 tisuća ovaca na više od 82 tisuće”, izjavila je Vučković.

Župan Ernest Petry pobrojao je mjere pomoći za OPG-e i razvoj poljoprivredne proizvodnje, istaknuvši da je osmišljeno i na razne fondove aplicirano oko 120 projekata za sve ličke brendove.

Pritom je posebno izdvojio razvoj mega-projekta važnog za cijelu Hrvatsku”, odnosno Centar za razvoj poljoprivrede i stočarstva u brdsko-planinskim područjima, kojeg smatra nukleusum budućeg razvoja, jer će voditi ka okrupnjavanju imanja, standardizaciji poljoprivrednih proizvoda i povećanju proizvodnje u kratkom roku.

Komentirajte prvi

New Report

Close