Dug za lijekove nezaustavljivo raste – evo što nas čeka uskoro

Autor: Marija Crnjak , 11. ožujak 2021. u 10:00
05.03.2021., Zagreb - Konferencija za medije Stozera civilne zastite RH. Vili Beros. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Situacija nikad nije bila gora – bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjima prema ljekarnama, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju s isporukom prema veledrogerijama koje polako ostaju bez lijekova.

Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna, a dug je početkom ožujka dosegnuo razinu od čak 6 milijardi kuna, što je oko polovice duga u sustavu zdravstva. To čini se ne zanima Vladu, koja i dalje ne odgovara na apele i upozorenja Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca.

„U nešto više od tjedan dana, broj bolnica u kojima smo bili prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prilikom isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio je s 15 na 22. Riječ je o 30-postotnom povećanju, pri čemu na listu gotovo svaki dan dolazi jedna nova bolnica koja ne podmiruje svoje obveze redovito. Nastavi li se ovom dinamikom, pod uvjetovani režim isporuke mogla bi u kratkom razdoblju doći većina bolnica diljem zemlje, koje svoja plaćanja ne vrše u zakonskom roku od 60 dana. Situacija nikad nije bila gora – bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjima prema ljekarnama, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju s isporukom prema veledrogerijama koje polako ostaju bez lijekova. Sustav nije održiv. Veledrogerije će zato biti prisiljene pooštriti uvjete isporuke lijekova i medicinskih proizvoda“, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Dio bolnica posljednja je dva mjeseca prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO prema ljekarnama prešao 150 dana. Iz tog razloga, nastavlja se s isporukom onoliko robe koliko zdravstvene ustanove mogu platiti. Istovremeno, veledrogerije redovito i u roku plaćaju sve poreze i doprinose jer bi ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršila, ističu poduzetnici koji su izračunali da dug veledrogerijama u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

……Upravni  predmeti na Ministarstvu  zdravstva  STOJE I PO GODINU DANA………….

 

PRETPANI SU S POSLOM ?   …..Ili  pak, se pojedini predmeti  čuvaju u ladicama …kao recimo moj… tako odgovara konkurenciji..ž

 

NEMA  TRANSPARENTNOSTI.    NE DOBIJEŠ SVOJ BROJ…ne znaš  koji si na redu .,,.i koliko  njih te je  preskočilo…

PISARNICA  je sranje. ….  Tamo  ljudi  nešto rade …ali, nitko ne kontrolira taj posao…svi su

samostalni… Imam  osjećaj  da me namjerno zajebavaju. Taj osjećaj proizlazi iz nekoliko detalja koji se odnose na prebacivanje predmeta  iz jedne ruke u drugu….u radu je ….u radu je

….govore već  7 mjeseci !!!

Doktori, zubari i veterinari  , farmaceuti i biolozi   …svi s titulama  RADE UPRAVNE PREDMETA ..  ONI- ?=  a ne upravni  referenti ili pravnici….pravnici im ispravljaju  prijedloge rješenja..

i tako hrpa  glupača  –  radi  posao koje  NE poznaje ….BITNO JE DA SU TO ŽENICE od  docenata,

doktora znanosti, šefova klinika…voditelja  bolnica i  sl….ustanova koje su poslale žene na Ministarstvo zdravstva –  da tamo sjede i piju kavu …i da…..oh.da….pišu neka rješenja..

AKO imate vezu , a  nervira Vas konkurencija…nazovete kolegu ili kolegicu…nek pospremi predmet  ….u ladicu po mogućnosti  zauvijek…

Nema nikakve sigurnosti rada-  ne znaš  ništa gdje si i što trebaš……  došla bih tamo–

i  sve ih izbacila iz kancelarija na hladan  asfalt…..  da se pokupe ..i da  oslobode mjesto- za one – koji  pošteno rade.

Kolaps cijelog sustava je pred vratima! Vrijeme je da nesposobni plenković da ostavku i ustupi mjesto nekom sposobnom tko zna riješiti probleme!

New Report

Close