Dug veledrogerijama pokrit će se iz rebalansa, no ovrhe i tužbe će se teško izbjeći

Autor: Marija Crnjak , 10. rujan 2023. u 07:30
Veledrogerije su uoči nove sezone respiratornih infekcija dodatno napunile skladišta/I. Galović/PIXSELL

Ako se nešto hitno ne promijeni, već za listopad dobavljači najavljuju ovrhe i tužbe prema bolnicama u državnom i županijskom vlasništvu, a pacijenti bi mogli ostati bez lijekova. Pritom, situacija je puno ozbiljnija nego proteklih godina zbog nestašica lijekova koje mjesecima tresu tržište čitave Europske unije.

Nakon što smo prošlog tjedna prenijeli apel veledrogerija koje opet bilježe goleme dugove bolnica za lijekove na recept te najavljuju ovrhe, iz Ministarstva zdravstva javili su nam da će se dug sanirati iz rebalansa proračuna.

To doduše znači još bar tri mjeseca besplatnog kreditiranja države od strane kompanija koje od bolnica potražuju ukupno čak 600 milijuna eura, a same se zadužuju kod poslovnih banaka s kamatom od 5%, kažu sugovornici Poslovnog dnevnika.

Ozbiljnije i zbog EU
Kako smo pisali, iz veledrogerija ističu da je iznos dospjelog duga prema veledrogerijama premašio 450 milijuna eura. Drugim riječima, država je prekršila dogovor o podmirivanju duga starijeg od 180 dana, koji je sklopljen nakon još jedne krize na tržištu. Trenutačno, dug iznad tih dogovorenih 180 dana već sad je na 130 milijuna eura, uz konstantan rast.

Ministarstvo:

'Vlada pokazuje kontinuirano rješavanje financijskih izazova u zdravstvenom sustavu, pa time i plaćanja dospjelih dugovanja prema dobavljačima lijekova i potrošnog medicinskog materijala.'

Veledrogerije će stoga teško dočekati i studeni, bez dodatnih zaduživanja kod banaka kako bi plaćali svoje dobavljače, kažu nam u sektoru. Pritom je cijena zaduživanja značajno porasla u odnosu na prošlu godinu, a veledrogerije su uoči nove sezone respiratornih infekcija dodatno napunile skladišta, kako hrvatsko tržište u okolnostima aktualnih nestašica ne bi ostalo bez lijekova.

Ako se nešto hitno ne promijeni, već za listopad dobavljači najavljuju ovrhe i tužbe prema bolnicama u državnom i županijskom vlasništvu, a pacijenti bi mogli ostati bez lijekova. Pritom, situacija je puno ozbiljnija nego proteklih godina zbog nestašica lijekova koje mjesecima tresu tržište čitave Europske unije.

Iz Ministarstva imaju nešto drukčije brojke. Tvrde da je trenutačni iznos dospjelih obveza za lijekove i potrošni medicinski materijal na dan 31. srpnja 2023. godine iznosio 407 milijuna eura, te je navedeni iznos na istoj razini kao i prethodne godine.

“U 2021. godini s veledrogerijama postignut je zajednički dogovor da se dospjele obveze bolnica drže na 180 dana od dana dospijeća, a ljekarni na 120 dana od dana dospijeća. U ovom trenutku dospjele obveze ljekarni su na razini 60 dana od dana dospijeća, dok su dospjele obveze bolnica u ovom trenutku iznad 180 dana od dana dospijeća i to na razini 4.5 milijuna eura”, kažu nam u odgovoru na upit.

Skreću pozornosti da je Vlada u lipnju 2023. godine donijela odluku o namjenskoj pomoći zdravstvenim ustanovama za pokriće dospjelih obveza prema veledrogerijama, gdje je putem HZZO-a dodatno osigurano 59 milijuna eura. Također, krajem srpnja donesena je odluka o namjenskoj pomoći zdravstvenim ustanovama iz državnog proračuna u iznosu od 17 milijuna eura, koja se trenutno provodi.

Novi model plaćanja
“S obzirom na to da je u tijeku rebalans državnog proračuna, do kraja godine osigurat će se i dodatna sredstva za pokriće navedenih obveza, a sve sukladno postignutom dogovoru s veledrogerijama iz travnja 2021. koji se već više od dvije godine uspješno provodi.

Time Vlada jasno pokazuje kontinuirano rješavanje financijskih izazova u zdravstvenom sustavu, pa time i plaćanja dospjelih dugovanja prema dobavljačima lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

U tom kontekstu je važno pojasniti da je riječ o kratkoročnim rješenjima, odnosno očuvanju dogovorene dinamike otplate duga. Svjesni postojeće problematike kao i svih ostalih izazova pokrenuta je sveobuhvatna reforma zdravstvenog sustava s naglaskom na održivost sustava i važnost stavljanja pacijenta u fokus.

Zato se usporedno provode reformske mjere kako na organizacijskoj i kadrovskoj, tako i financijskoj razini, što će uključivati i novi model ugovaranja i plaćanja zdravstvenih ustanova u suradnji s HZZO-om”, ističu u Ministarstvu zdravstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close