Dug prema Mediki premašio 2 mlrd. kn, u ovom kvartalu naplatili tek 100 milijuna

Autor: Suzana Varošanec , 30. ožujak 2021. u 22:00
Jasminko Herceg, čelnik Medike koja je jučer obustavila isporuku bolnicama/M. Prpić/PIXSELL

Očekuju se i objave odluka nadzornika glede tema kojima se zaokružuje prošla godina.

Dug bolnica i ljekarni prema veledrogerijama na dan 30. ožujka iznosio je 6,487 milijardi kuna i, prema HUP-ovom brojaču duga za isporučene lijekove, ubrzano raste te je u samo dva mjeseca nabujao oko 900 milijuna kuna.

Kao posebna vrsta tržišnog rizika s poznatim ishodištem u dugim rokovima naplate, smatra se najvećim utegom za poslovanje veledrogerija. No u uvjetima recentnog brzog rasta i nedostatka dogovora s Vladom, problem je očito broj jedan u njihovom poslovanju jer progredira do (ne)očekivanih razmjera. Tako su imobilizacijom značajnog udjela svog obrtnog kapitala ugroženi novčani tokovi Medike, i izgleda da je do pred sam zid dovedeno pravovremeno podmirenje njihovih obveza.

Stoga, prema zaokretu u poslovnoj politici Medikine Uprave, naša najveća drogerija s blizu 4 milijarde kuna ukupnog prihoda u 2020. (10-ak posto rasta), odlučila se na obustavu isporuke lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, izuzev one u Lovranu, koje ne plaćaju u roku od 60 dana.

Ovom je objavom predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg potvrdio nagađanja na tržištu vezano za udar dugih rokova naplate na njihove kapacitete na planu urednog ispunjavanja obveza kompanije, što ugrožava i moguću isplatu plaća.

Ujedno, informacija je to koja višestruko plijeni, između ostalog jer prethodi odlukama sjednice Nadzornog odbora Medike koja je za danas zakazana, te otvara pitanje hoće li novi razvoj događaja pogurati vladajuće prema dogovoru.

Nagađa se i o tome hoće li se na isto odlučiti i ostali veliki “igrači”, te što će to značiti za sustav zdravstva čiji su dugovi premašili 4% ukupnog iznosa državnog proračuna za 2021.

Dug prema Mediki narastao je na više od 2 milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili su robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a naplatili najviše 100 mil kuna, prema Hercegu, koji tvrdi da Vlada ne nudi nikakvo rješenje.

Očekuju se i objave odluka nadzornika glede tema kojima se zaokružuje prošla godina, kroz financijska i godišnja izvješća za Mediku i Grupu Prima Pharme, konsolidirane izvještaj te onaj revizorski, uz prijedloge odluka za glavnu skupštinu dioničara.

Komentirajte prvi

New Report

Close