Dubrovnik na pragu 60 posto pretpandemijskog kruzing prometa

Autor: Marija Crnjak , 03. ožujak 2021. u 22:01
Dubrovnik bi u 2021. mogao ostvariti 80% više prometa kruzera nego lani/GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Nekoliko puta smo se sastali s predstavnicima Svjetskog udruženja kruzing kompanija i sve dogovorili, kaže gradonačelnik.

Nakon što je Vlada prije nekoliko dana ukinula zabranu uplovljavanja velikih kruzera u hrvatske luke, uvedenu lani zbog borbi protiv pandemije, stvorili su se uvjeti za pripremu sezone koja bi mogla biti značajno bolja od lanjske za Dubrovnik, glavnu hrvatsku destinaciju na kružnim putovanjima velikih brodova.

Prema najavama svjetskih kruzing kompanija, Dubrovnik bi u 2021. mogao ostvariti 80 posto više prometa kruzera nego lani, odnosno 60 posto prometa predpandemijske 2019. godine, ali samo ako se stabilizira epidemiološka situacija, te što prije definiraju uvjeti za prelazak granica Europske unije.

Također, što prije treba uvesti protokole za postupanje u različitim mogućim scenarijima, od toga kako postupati u slučaju zaraženog putnika nadalje.

U Gradu Dubrovniku zato su pripremili prijedlog protokola koji je gradonačelnik Mato Franković u srijedu uputio u Vladu, a sastavili su ga po uzoru na Grčku i Cipar, zemlje koje su najaktivnije u svojim nastojanjima da im 2021. godina vrati goste.

Franković

Za necijepljenje goste uvest ćemo protokol da obilaze grad u manjim grupama, kao i sve ustanove, muzeje, zidine, za što neće biti potrebe kod cijepljenih gostiju.

“Pratimo što rade naši konkurenti na Mediteranu i poslužili smo se njihovim rješenjima da sastavimo naše protokole za postupanje, i očekujemo da ćemo u tome imati brzu podršku Vlade, koja se odazvala i na našu molbu da na vrijeme definiramo jesmo li otvoreni za kruzere.

Nekoliko puta smo se sastali s predstavnicima Svjetskog udruženja kruzing kompanija (CLIA) i sve dogovorili i definirali, što je jako važno bilo napraviti na vrijeme.

Zato smo inzistirali kod Vlade da što prije donese odluku kojom se dopušta uplovljavanje velikih brodova. Jako je važno da brodske kompanije na vrijeme znaju destinacije, kako bi mogli počeli prodavati”, kaže Franković.

Iako Dubrovnik ima puno upita, za maksimalan ishod sezone ima još posla, kaže gradonačelnik, te podsjeća na trenutnu lošu epidemiološku situaciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je već ugrozila neke programe.

“Uvijek trebamo imati na umu da su samo jedna od destinacija na ruti kruzera i da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Tako je, primjerice, propala ideja suradnje s američkim Vikingom, zbog loše epidemiološke situacije u županiji.

Također, neke kompanije pokrenule su programe u skladu s nekim bilateralnim dogovorima između zemalja. Primjerice, Royal Carribean pokrenuo je programe za Grčku, no samo za goste iz Izraela, i to samo cijepljene”, ističe Mato Franković za Poslovni dnevnik.

Kreće prodaja

Konkretno, Royal Caribbean International najavio je da će pokrenuti plovidbu iz Izraela u svibnju, s kombinacijom programa od tri do sedam noćenja krstarenja po grčkim otocima i Cipru.

Prodaja karata kreće 9. ožujka, a krstarenja od svibnja.

Program je rezultat bilateralnog dogovora uvođenja “covid putovnica” između Grčke, Cipra i Izraela, a olakotna okolnost je visoka procijepljenost Izraelaca. Naime, na njihovom novom brodu “Odiseja mora” čija je ovo premijera, svi stariji od 16 godina morat će biti cijepljeni.

9.

ožujka počet će se prodavati karte za plovidbu iz Izraela u Grčku u organizaciji Royal Caribbeana

Zapravo, koliko se god zahtjev za cijepljenje turista činio diskriminatoran i većina to službeno ne zagovara, čini se da će većina kruzing kompanija od svojih gostiju tražiti da budu cijepljeni protiv covida u trenutku ukrcaja, kako bi izbjegli “talačke krize” i komplikacije.

Prošli tjedan to je najavila kompanija za luksuzna putovanja Crystal, koja je u istraživanju tržišta ustanovila da će to biti jedan od kriterija njihovih kupaca za odabir krstarenja. Prije njih, još u siječnju, britanska kompanija za kružna putovanja na malim brodovima najavila je da će od svih gostiju tražiti da budu cijepljeni dva tjedna prije ukrcaja.

4000

ljudi dosad je cijepljeno u Dubrovniku, a u ponedjeljak je u planu masovno cijepljenje oko 1000 građana

Jednake kriterije uvode i američki riječni kruzeri, nakon što su i njihovi potencijalni gosti izjavili da bi se osjećali sigurnije uz suputnike koji su cijepljeni. Franković ističe da to destinacijama zapravo odgovara.

Olakšanje destinacijama

“Nama kao destinacijama to će biti zapravo povoljno, i olakšat će protokole. Za necijepljenje goste uvest ćemo protokol da obilaze grad u manjim grupama, kao i sve ustanove, muzeje, zidine, za što neće biti potrebe kod cijepljenih gostiju.

Svakako neće biti mogućnosti da gosti s kruzera obilaze grad individualno, kao ranije”, pojašnjava. Svjestan je da će biti važno i koliko je procijepljeno lokalno stanovništvo u destinacijama. Zato Dubrovčani vrlo aktivno rade na tome da se što prije procijepe, kako bi što sigurnije dočekali sezonu.

Dosad se u gradu cijepilo oko 4000 ljudi, u ponedjeljak je u planu masovno cijepljenje oko 1000 građana, i do lipnja je u planu da većina stanovnika Dubrovnika bude cijepljenja protiv korone, kaže gradonačelnik Mato Franković.

Komentirajte prvi

New Report

Close