Država zbog ESOP-a Varteksu prijeti tužbom

Autor: Marija Brnić , 04. svibanj 2015. u 22:00
Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa/Anto Magzan/PIXSELL

Sporne su dionice trebale biti prodane radnicima, no Varteks se pravda predstečajem. CERP se oglušio na poziv za odgodu.

Država je od Varteksa zatražila hitan povrat dionica koje je tom tekstilcu prenijela prije sedam godina uz uvjet da ih po posebnim uvjetima proda zaposlenicima.

Radničkim dioničarstvom trebalo je biti obuhvaćeno nešto više od tri tisuće varteksovaca, koliko ih je tada bilo u radnom odnosu, koji su prema ugovoru što su ga sklopili Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Varteks mogli steći ukupno  15 posto dionica. Prodaja putem ESOP programa trebala se odvijati u dva kruga, no proveden je samo jedan. Stoga je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na sjednici potkraj travnja donijelo konačnu odluku: odbilo je zahtjeve Varteksa s kraja prošle godine da mu se produlji rok za drugi krug prodaje dionica radnicima. Varteksu je, kako je navedeno u odluci koju potpisuje predsjednik Upravnog vijeća CERP-a Mladen Pejnović, ostavljeno 10 dana nakon što dobije obavijest za povrat dionica državi.

 

18,4kune

vrijednost je dionice Varteksa na Zagrebačkoj burzi

U suprotnom, CERP će do njih pokušati doći sudskim putem. Iz samog Varteksa na upit o ovom slučaju kažu kako je prvi krug ESOP programa proveden uspješno 2010. godine. No, objašnjavaju kako zbog gospodarske krize, kao i zbog dugotrajnog procesa pronalaženja rješenja za restrukturiranje dugova prema vjerovnicima i provođenja predstečajne nagodbe, nije bilo adektvatnih preduvjeta za provođenje drugog kruga ESOP-a. U odgovoru koji smo dobili iz Varteksa kaže se i kako su sada, predstečajnom nagodbom, stvoreni preduvjeti za realizaciju drugog kruga te da očekuju da će daljnjim pregovorima s CERP-om dogovoriti nastavak provedbe ESOP-a. No, u CERP-u tvrde kako pregovora o produljenju roka za novi krug prodaje dionica radnicima  –  neće biti.

Takvo stajalište u CERP-u pravdaju obvezom pridržavanja ugovorenoga, kako ne bi radili izuzetak na koji će se moći kasnije pozivati drugi koji ne ispunjavaju preuzete obveze. A konkretno, Varteks je za mandata nekadašnjeg potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a Damira Polančeca, dobio za simboličan iznos od jedne kune paket od ukupno 305.005 dionica, čija je ukupna nominalna vrijednost tada bila 61 milijun kuna, po 200 kuna za dionicu. Radilo se o novoj emisiji dionica koja je bila rezultat uspjeha same tvrtke u povratu nekretnina koje je prije Domovinskog rata imala na području Srbije. Varteksova Uprava ispregovarala je i da zaposlenici kroz ovaj program radničkog dioničarstva imaju doista povoljne uvjete stjecanja, i to prvenstveno u prvom krugu.

 

10dana

rok je dan Varteksu za povrat dionica u državni portfelj

Menadžeri pri tom nisu imali mogućnost sudjelovati u ovoj kupnji, a zaposlenicima je bilo osigurana kupnja dionica po cijeni umanjenoj u startu za 30 posto tržišne cijene ostvarivane u tri prethodna mjeseca, te uz dodatan diskont od pola posto na svaku godinu staža zaposlenika. Priliku je, saznajemo, iskorisila polovica zaposlenika, odnosno nešto više od 1500 radnika kupilo je ukupno 147.195 dionica, oko 7% dionica Varteksa. U međuvremenu smanjena je nominalna vrijednost dionice, sada iznosi 50 kuna, a na burzi trenutno postiže cijenu od 18,40 kuna. Tvrtka je u proteklom razdbolju uspjela dobiti povjerenje vjerovnika za program restrukturiranja, a sudeći prema odgovoru kojeg smo dobili iz Varteksa, nije isključeno da bi i sada moglo biti i potencijalnih kupaca među radnicima, kojih je trenutno u Varteksu 1357.

Međutim, prilike za testiranje toga neće biti, jer CERP nije uvažio razloge zbog kojih se u Varteksu otegnulo s održavanjem drugog kruga. Priča će se očigledno rješavati pravosudnim putem, a koliko dugo će CERP-u trebati da preuzme neprodanih 7% dionica varaždinskog tekstilca u ovom trenutku se tek nagađa. Pitanje je i što CERP namjerava s njima kada one stignu u državni portfelj. Prema ugovoru iz 2008., koji je CERP odlučio raskinuti, predviđeno je bilo da se dionice, koje se ne uspiju prodati u dva kruga predviđena za radnike Varteksa, stave na burzu, s time da ostvareni prihod od prodaje podijele država i Varteks. Dogovor, pak, više ne vrijedi, a sudbina nesuđenih radničkih dionica biti će poznata nakon sudskog epiloga.

Komentari (1)
Pogledajte sve

CERP će ih uzeti radnicima i dati besplatno braniteljima. Ako netko sumnja u takav rasplet neka se samo malo strpi.

New Report

Close