Eksperimentalni program: Frizeri će imati manje prakse, a hrvatski i matematiku učit će kao gimnazijalci?

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2019. u 10:20
Foto: Getty Images

Program za frizere oko dva desetljeća provodi se na trogodišnjoj razini, i to u 39 srednjih škola u Hrvatskoj, a glavni razlog za godinu dulje, navode nadležni u Ministarstvu obrazovanja, leži u unapređenju programa i profesionalnom razvoju frizera.

Od jeseni se, uz postojeći trogodišnji program, eksperimentalno uvodi novi dualni model obrazovanja frizera u šest srednjih škola u Dubrovniku, Varaždinu, Karlovcu, Virovitici, Splitu i Bujama.

Tako će se budući frizeri moći obrazovati kroz četiri godine po novom strukovnom kurikulumu izrađenom u dogovoru s poslodavcima, kako navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te dodaju kako je glavni razlog za godinu dulje leži u unapređenju programa i profesionalnom razvoju frizera, piše Jutarnji list.

Prema ovom modelu učenici će imati 2369 sati praktične nastave, što je 231 sat manje nego u trogodišnjem programu te će imati dvostruko više općeobrazovnog dijela koji je u trogodišnjem programu ukupno 854 sati.

'Predviđeni ishodi učenja omogućit će učenicima kompetencije potrebne za učinkovito komuniciranje u svijetu rada, kroz osnaživanje komunikacijskih vještina, za upotrebu tehnologija kao temelja digitalne pismenosti, ali i svih ostalih sfera osobnog života budućih frizera', objašnjavaju iz Ministartsva.

Završeni osmoškolci skloni radu u frizerskom salonu odsad će imati opciju školovanja za frizere u trajanju od četiri godine. Program za frizere oko dva desetljeća provodi se na trogodišnjoj razini, i to u 39 srednjih škola u Hrvatskoj, a glavni razlog za godinu dulje, navode nadležni u Ministarstvu obrazovanja, leži u unapređenju programa i profesionalnom razvoju frizera.

Iz Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske nisu zadovoljni, iako su se zalagali za produljenje frizerskog školovanja, jer u ovom programu postoje nelogičnosti, pa su uputili primjedbe. Naime, učenici će učiti hrvatski jezik i matematiku sadržajno gotovo isto kao u gimnazijskom programu.

'…Frizeri trebaju znati matematiku svoje struke, moraju znati izračunati troškove, postotke, likvidnost obrta, takva nam matematika treba. Poslodavci su trebali aktivno sudjelovati u stvaranju novog kurikuluma, no jako kasno smo uključeni u sve, a i u malome broju. Sada je proces krenuo i vjerujem da će se nelogičnosti ispraviti nakon eksperimentalne godine', govori predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske Joško Tafra ujedno vlasnik frizerskih salona u Splitu i Omišu.

Komentirajte prvi

New Report

Close