Država skresala novce za JVP, Grad ‘uskočio’, plaće ostaju

Autor: Agencija VLM , 21. veljača 2013. u 11:48
Damir Jelic. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Država im je smanjila dotacije za čak 800 tisuća kuna, ali zbog gradske potpore od 360.000 ostaju prava zaposlenicima.

Zaista smo zahvalni Gradu što je financijskim sredstvima stao iza kolektivnog ugovora za djelatnike Javne vatrogasne postrojbe Karlovac i time omogućio da ne moramo kresati plaće niti smanjivati prava zaposlenika – rekao je Miroslav Rade, zapovjednik JVP Karlovac na sastanku s novinarima organiziranom povodom potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Na sastanku su bili i karlovački gradonačelnik Damir Jelić te zamjenik vatrogasnog zapovjednika Robert Hranilović.

Opasan iznos

Rade je naglasio da je tijekom lanjske, recesijske godine, dotacija države vezane uz vatrogasni minimum smanjene za čak 800.000 kuna. Grad je odlučio sa 360.000 kuna proračunskog novca stati iza potreba koji nalaže novi kolektivni ugovor, iako je gradonačelnik rekao da će to biti znatno opterećenje za proračun.

–Nije to mali iznos, koji je uz to i opasan, jer smo se obavezali poštivati ugovorne obveze, pa bi on mogao biti i veći. Ipak, oko tog novca postignut je opći konsenzus i nitko od građana nema ništa protiv sufinanciranju naših vatrogasaca.

To je zasigurno pohvala njima za iznimno profesionalan rad, koji uza sve, obavljaju i s puno ljubavi. Istovremeno ne mogu zaboraviti niz intervencija koje su oni obavili i ‘debelo’ zaradili novac uložen u njih. Podsjetimo samo na akciju čišćenja krova dvorane Ekonomsko-turističke škole, koji bi se bez njih zasigurno urušio i donio milijunsku štetu – rekao je gradonačelnik Jelić.

Upozorio je da je država uz niz opravdanih kresanja proračunskih troškova, u slučaju smanjenja dotacija vatrogascima postupila iracionalno.

–Grad je stoga sasvim suprotnom logikom od države, odlučio povećati iznos za vatrogasce. Smatramo da to ima ne samo gradsku, nego nacionalnu, pa čak i vannacionalnu dimenziju zbog važnosti prometnih pravaca koji prolaze kroz Karlovac – zaključio je Jelić.

Rade je upozorio da je JVP Karlovac dosad ove godine imala ukupno 160 intervencija, od čega čak 130 zbog snijega, kasnije i poplava. To je oko tri puta više nego prošle godine i nezabilježeno je u povijesti postrojbe. Osim puno truda koje u te intervencije ulažu vatrogasci, to donosi i znatno povećanje troškova.

Usprkos svemu, u JVP Karlovac nastavljaju s davno započetim projektom uređenje i izgradnje novog Vatrogasnog centra.

Prve dvije faze već su obavljene kroz uređenja prostora za Vatrogasnu zajednicu grada, prostora DVD-a i garaža u dvorištu. Nedavno je započeta i treća faza premještanjem i proširivanjem šatora.

Vozila vrijedna milijune

–Veselimo se početku radova na novom Centru JVP-a. No. taj dio uvelike ovisi i o dinamici otplate vozila koje smo nabavili preko programa Vlade. Riječ je o modernim vozilima koja su dosad stajala čak 29,5 milijuna kuna, od čega je Grad osigurao trideset posto.

Za otplatiti imamo još dva od ukupno sedam vozila. To je iznos od oko tri milijuna kuna koje treba podmiriti u dvije godine. Nakon što se rješimo tih troškova, intenzivnije ćemo krenuti s radovima na Vatrogasnom centru – zaključio je Rade.

Komentirajte prvi

New Report

Close