Država proizvođačima biogoriva duguje 36 mil. kuna

Autor: Marija Brnić , 17. siječanj 2016. u 22:01
Od lani se ne potiču proizvođači biogoriva, nego se primijenjuje model poticanja tržišta/FOTOLIA

Ministarstvo gospodarstva ozaljskoj tvrtki Biotron duguje 23 milijuna kuna, a Biodizelu Vukovar nije uplatilo 13 milijuna kuna državnih poticaja.

Ministarstvo gospodarstvo ostalo je, kako se navodi u izviješću o rezultatima rada tog Vladina resora tijekom protekle četiri godine, dužna proizvođačima biogoriva ukupno 36 milijuna kuna.

Točnije, u izvješću se navode dvije tvrtke kojima na račun nisu isplaćena predviđena sredstva za poticanu proizvodnju u 2014. godini. Riječ je o ozaljskoj tvrtki Biotron, kojoj Ministarstvo gospodarstva duguje 23 milijuna kuna, te Biodizelu Vukovar, kojemu Ministarstvo nije uplatilo 13 milijuna kuna državnih poticaja. Slučaj neisplate poticaja proizvođačima biodizelskih goriva počeo je i prije 2014. godine, zbog čega su poduzeća koje je država poticajima ohrabrivala na razvoj tog segmenta proizvodnje objavljivale kako su zbog neisplate pokrenule i sudske sporove protiv države.

U 2014. je, međutim, neisplata kulminirala, a kako je iz resornog ministarstva objašnjavano, razlog za to bio je u smanjenju raspoloživih sredstava nakon rebalansa državnog proračuna. Iz konačnog izvješća Ministarstva gospodarstva o stanju koje ostavlja novoj Vladi nije vidljivo i jesu li to ukupne obveze prema biodizelašima, odnosno kolike su eventualne obveze preostale i temeljem sudskih sporova koje su proizvođači pokrenuli.

Za 2015. godinu, pak, daljnjih obveza koje su ostale nepodmirene prema tim proizvođačima Ministarstvo gospodarstva više nema jer je u međuvremenu politika promijenjena. Počela je, naime, primjena direktive Europske unije (EU) kojom se ne potiču proizvođači biogoriva, nego se primijenjuje model poticanja tržišta, odnosno trgovaca koji umješavaju biogoriva.

Komentirajte prvi

New Report

Close