Država prodaje zemljište za aerodrom, a glavni investitor neće na natječaj jer mu je zemljište preskupo

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2018. u 13:16
Foto: Thinkstock

U zadnjih devet godina otkada je prvi put javno promovirao svoju ideju, Crnčević je u izradu brojne dokumentacije i pripremu projekta uložio 2,5 milijuna eura obiteljskog novca.

Josip Crnčević, poduzetnik iz Sesveta, koji je u javnosti već godinama poznat kao glavni zagovornik izgradnje 400 milijuna eura vrijednog novog grada s aerodromom na području općine Stankovci svojom izjavom iznenadio je mnoge. "Da, ja ostajem glavni potencijalni investitor za gradnju STG Cityja u Stankovcima, ali na ovaj natječaj, koji je raspisala država, sigurno se neću javiti jer je cijena bezobrazno visoka, rekao je za Slobodnu Dalmaciju

>>> Otklonjena i posljednja prepreka: 400 milijuna eura za novi aerodrom u Stankovcima

U zadnjih devet godina otkada je prvi put javno promovirao svoju ideju, Crnčević je u izradu brojne dokumentacije i pripremu projekta uložio 2,5 milijuna eura obiteljskog novca. No, glavna prepreka za početak realizacije investicije teške tri milijarde kuna bilo je zemljište, sto hektara šikare u državnom vlasništvu, na kojem bi trebao niknuti novi grad, "ravnokotarski Las Vegas". Država je napokon 27. siječnja raspisala natječaj za prodaju zemljišta, ali pod uvjetima koji, očito, ne odgovaraju zasad jedinom ozbiljnom investitoru u projekt koji bi trebao preporoditi zaleđe Zadarske i Šibensko-kninske županije, piše Zadarski list. Naime, prema Crnčevićevim procjenama, završetkom ulaganja u sportsko-turističko-gospodarski grad (STG City) posao bi našlo nekoliko tisuća ljudi različitih profesija.

Država za prodaju oko milijun četvornih metara traži 12 milijuna kuna plus obeštećenje za Hrvatske šume. Oni koji navodno gospodare tom šikarom traže od kupca da ih obešteti s gotovo 12 milijuna kuna! Dakle, ukupno 24 milijuna kuna. Pitam se – zašto? Pa ja sam u taj projekt već uložio toliko novca i sada da državi dadem još toliko!? Za što? Da, ja ostajem glavni potencijalni kandidat za taj projekt, ali ne za kupnju zemljišta, nego za pravo građenja – kaže Crnčević, dodajući kako je dosad cijeli projekt, uključujući aerodrom za avione do 60 putnika (tzv. biznis klasa), dobio lokacijsku dozvolu, što znači da je prikupio sva potrebna odobrenja od domaćih i međunarodnih regulatora zračnog prometa.

Koliko će trajati gradnja:

STG City gradio bi se u tri faze. U prvoj fazi, vrijednoj 14 milijuna eura, gradila bi se pista duga 1600 metara i široka 33 metra s pristanišnom zgradom. U drugoj fazi gradio bi se servisni centar za male zrakoplove i 100 hangara za čuvanje zrakoplova. U trećoj fazi niknuo bi cijeli sportsko-turističko-gospodarski grad s tri-četiri hotela, kongresnim i zdravstvenim centrom, kasinima, sportsko-rekreacijskim sadržajima, trgovačkim centrima te solarnom elektranom za potrebe novog grada.

Komentari (3)
Pogledajte sve

On bi to mukti ……pa onda proda kinezima za 100-200 mil. ………. ala Kramer iz Seinfelda

a koliko košta građevinsko zemljište? ovo je DŽABA

100 hektara šikare 24 miliona kuna. Hektar po 240 000 kn. Pa u Slavoniji je 10 puta manje hektar rodne zemlje, a ovi bi mu htjeli uvaliti pustopoljinu. Samo u Hrvatskoj.

New Report

Close