Država prodaje udjel u Eutelsat Communicationsu

Autor: Marija Brnić , 10. svibanj 2016. u 22:01
Foto: PD

Dionice je država stekla u sukcesiji.

Upravno vijeće Centra za prodaju i restrukturiranje (CERP) nastavit će sutra, u četvrtak, svoju prvu i prije desetak dana, zbog obveza nekih od članova, prekinutu sjednicu, a na dnevnom redu naći će se i odluka o prodaji dionica tvrtke Eutelsat Communications.

Naoko, riječ je o manjem vlasničkom udjelu od 0,45 posto ukupno izdanih dionica ove tvrtke sa sjedištem u Parizu, no riječ je o vodećoj europskoj i jednoj od globalno najvažnijih svjetskih satelitskih operatera, čijom bi prodajom, prema jučerašnjim cijenama na međunarodnom tržištu kapitala država mogla uprihoditi i više od 210 milijuna kuna.

Eutelsatove dionice Republika Hrvatska stekla je kroz proces sukcesije, budući da je bivša država Jugoslavija bila jedan od osnivača europske međuvladine organizacije za satelitske komunikacije koja je pokrenuta još prije gotovo četiri desetljeća, a iz koje je kasnije nastala današnja tvrtka u kojoj su njezini osnivači dobili srazmjerne udjele i koja kotira na Pariškoj burzi.

 

210 milijuna kuna

država bi mogla uprihoditi na prodaji udjela u Eutelsatu

Mogućnost prodaje paketa ovih dionica prvi puta je otvorena još za vrijeme postojanja nekadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju, a kako su dionice bile u portfelju Ministarstva prometa i infrastrukture, u doba dok je na njegovu čelu bio Božidar Kalmeta, tadašnje vodstvo u konzultaciji sa stručnjacima iz branše ocijenili su da je dionicu bolje zadržati u portfelju i ubirati dividendu. Kako je tadašnja procjena razvoja tog tržišta bila dobra pokazuje i podatak da je u međuvremenu dividenda koju se ubire po dionici gotovo udvostručena. U financijskoj 2005./2006. Eutelsat je isplaćivao dividendu po 0,54 eura, u 2009./2010. ona je porasla na 0,76 eura, a u 2014./2015. isplaćivano je 1,09 eura po dionici. Hrvatskoj, koja ukupno posjeduje 1.038,242 dionica Eutelsatovih dionica, u proračun je godišnje ona donosila od 4 do 8 i pol milijuna kuna.

Odluka ponovnog aktualiziranja prodaje ovih dionica zapravo nije iznenađujuća promatra li ju se u kontekstu ambicionog cilja kojeg je za ovu godinu postavila aktualna Vlada premijera Tihomira Oreškovića – da se problemi punjenja proračuna i smanjenja javnog duga riješe i maksimalnim aktiviranjem državne imovine i prodajom one koja nije od strateškog interesa. Malo je poznato, no i u mandatu bivše Vlade Zorana Milanovića prodaja ovog paketa dionica našla se u planovima upravljanja državnom imovinom. U srpnju 2014., kada je Upravnim vijećem CERP-a predsjedavao Mladen Pejnović, tadašnji predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, usvojena je odluka da se pokrene postupak prodaje Eutelsatovih dionica. No, kao i u slučajevima s dionicama Končara i HT-a za koje su donesene slične odluke, realizacija je zapela. Krajem 2014. zaključeno je tek kako je izvršen prijenos vlasništva s Ministarstva prometa na CERP na računu vrijednosnica u BNP Paribas Securities Services u Francuskoj te kako je tijeku otvaranje skrbničkog računa.

Jučer je, inače, na burzi dionica Eutela u prosjeku postizala cijenu od 27,27 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close