Novi porezni tretman: Mladima u Hrvatskoj moglo bi u džepu ostati oko 700 milijuna kuna godišnje

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2019. u 08:54
Foto: Josip Regović / Pixsell

Država je i sada široke ruke prema tvrtkama i poslodavcima koji zapošljavaju mlade ljude.

I jedna i druga opcija su, što se nas tiče, dobra. Bitno je da se ide u porezno rasterećenje, prokomentirao je ministar financija Zdravko Marić promjenu vezanu za porezni tretman mladih radnika. Vlada je najavila da će od iduće godine svi mlađi od 25 godina biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak i prirez, dok će generacije zaposlenih između 25 i 30 godina plaćati samo 50 posto poreza, piše Večernji list.

Prema najnovijim podacima mirovinskog zavoda o broju osiguranika, krajem rujna imali smo oko 120 tisuća zaposlenih mladih do navršene 24 godine, te još 166 tisuća osiguranika u dobi od 25 do navršenih 29 godina. Tridesetogodišnjaka bi moglo biti oko 40 tisuća, što znači da će novo porezno rasterećenje utjecati na primanja oko 320 tisuća mladih ljudi. 

Njima bi u džepu moglo ostati oko 700 milijuna kuna godišnje. Mlada osoba čija je mjesečna neto plaća oko 6400 kuna, odnosno oko prosječne plaće, mjesečno plaća oko 800 kuna poreza na dohodak. U prvim verzijama ta se olakšica trebala knjižiti i osjetiti odmah u siječnju 2020., no prema posljednjoj verziji, upućenoj u Sabor, poslodavci će morati obračunati i uplatiti pune poreze kao da ne postoji nikakvo izuzeće, a olakšica će biti isplaćena kroz povrat poreza u kolovozu iduće godine.

S obzirom na dosadašnje iskustvo s obračunom i korištenjem poreznih olakšica, drugo rješenje donosi veću garanciju da će mladi taj novac doista i primiti, pogotovo ako su zaposleni u privatnom sektoru. Često se događalo da radnici ne osjete porezna rasterećenja na svojoj neto plaći budući da poslodavci režu bruto. Država je i sada široke ruke prema tvrtkama i poslodavcima koji zapošljavaju mlade ljude jer za sve mlađe od 30 godina, zaposlene za stalno, nudi petogodišnje oslobođenje od plaćanja zdravstvenog doprinosa (16,5%). Na prosječnu plaću ta se ušteda kreće oko 1500 kuna mjesečno te je dva puta jača od Marićeve olakšice kod poreza na dohodak! Oslobađanje od plaćanja zdravstvenog doprinosa uveo je 2015. bivši ministar rada Mirando Mrsić. Za prosječno plaćenog radnika, država je u pet godina poslodavce rasteretila s oko 90 tisuća kuna!

Komentari (3)
Pogledajte sve

sramotna mjera!
1. država ne daje realno ništa nego sav taj novac uzima lokalnoj samoupravi koja će zbog gubitka 700 milijuna kuna dići namete za sve građane pa će onda svi građani (a ne država!!!) snositi trošak olakšica za mlade!!!
2. doći će do sulude situacije gdje će mlađi radnici u konačnici dobiti iste ili veće plaće od iskusnih radnika koji će nezadovoljni i ogorčeni što se ne cijeni njihovo radno iskustvo i lojalnost poslodavcu, početi napuštati te firme i sve više odlaziti van!!!

loša mjera kako god pogledaš jer HDZ vlada ne zna ništa nego jednima uzeti da bi dala drugima, a sve bez štete po sebe!!!!

Hvala na pomoći. Sad ako imaš 31 godinu, dražava ti “pomaže” na način da svi mlađi od tebe mogu dobiti veću plaću i lakše ih je poslodavcu primamiti, a za tebe ne, jer ipak bi poslodavac morao uračunati i te doprinose u bruto 2. Automatizmom postaješ manje interesantan za zapošljavanje. Jupi!

Drzava pomaze? hahahaha

New Report

Close