Država planira 154 milijuna eura od radiofrekvencijskog spektra

Autor: Josipa Ban , 17. siječanj 2023. u 07:00
Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Počela javna dražba za izdavanje dozvola za upotrebu šest frekvencijskih pojaseva.

Provođenje postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za upotrebu radiofrekvencijskog (RF) spektra je počelo, objavila je jučer Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Ako se proda sav spektar, državni bi proračun trebao uprihoditi 154,8 milijuna eura koliko iznosi ukupna početna cijena svih blokova za nadmetanje za nacionalno pokrivanje.

U javnoj dražbi sudjeluje pet telekomunikacijskih operatera, tri na nacionalnoj (HT, A1, Telemach). Za dražbu na regionalnoj razini javila su se dvije kompanije – Digicom i Markoja.

Prilike za manje
Riječ je o postupku javne dražbe za dodjelu prava uporabe za frekvencijske pojaseve 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3600 MHz koje se koriste za mreže pokretnih komunikacija svih generacija (2G, 3G, 4G i 5G), a za koje dozvole istječu krajem ove godine.

Proces je pokrenuo HAKOM u jesen 2022., dok su u studenom objavili imena kompanija koje su ispunile sve uvjeta i predale zahtjeve za frekvencije. Jučer je pak počeo proces javne dražbe na nacionalnoj razini, dok će onaj na regionalnoj razini (za frekvencijski pojas 3400 do 3600 MHz) početi nakon što prvi bude završen.

Upravo bi ovaj drugi, ističu iz HAKOM-a, trebao stvoriti prilike za poslovanje manjim i regionalnim operaterima kako bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima omogućila mogućnost izbora. Odluka o dodjeli očekuje se, izvijestio je regulator, do kraja ožujka, a dozvole će biti izdane na razdoblje od 15 godina, uz mogućnost produljenja za narednih pet godina.

Za format oba nadmetanja, objašnjavaju iz HAKOM-a, odabrano je simultano nadmetanje u više krugova (Simultaneous Multi-Round Auction – SMRA), dok će konkretan smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču biti određen u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda.

Početna cijena frekvencijskih pojaseva na nacionalnoj razini kreće se od 700.000 eura (2500 do 2690 MHz) do 7 milijuna eura (791 do 862 MHz). Na regionalnoj razini pak cijene po bloku kreću se od 1900 eura u Ličko-senjskoj županiji do 38.000 eura u Gradu Zagrebu.

Sva tri telekomunikacijska operatera koji sudjeluju u javnoj dražbi nisu htjela komentirati proces niti cijene. Iz HT-a tako samo kratko poručuju da nemaju praksu komentirati natječaje kao niti moguće ishode. Iz A1 ističu da u postupku javne dražbe sudjeluju “s ciljem značajnog ulaganja u još bolje korisničko iskustvo u mobilnoj mreži”. Iz Telemacha nisu ništa komentirali.

‘Dodatno promislite’
Natječaj dolazi u vrijeme najave povećanja cijena telekoma koji ga opravdavaju usklađivanjem s prosječnom godišnjom stopom inflacije. Najveći pružatelj komunikacijskih usluga u Hrvatskoj već je dijelu svojih korisnika poslao obavijest kojom najavljuje mogućnost usklađivanja cijena sa stopom inflacije.

Iz A1 su pak poručili da konačna poslovna odluka o primjeni indeksne klauzule još nije donesena, no svi su operateri od HAKOM-a zatražili dozvolu za povećanje cijena. Ova je mogućnost naljutila vladajuće, pa su im ministri gospodarstva i prometa poručili da “dodatno promisle o podizanju cijena”.

“Mjere koje je Vlada donijela prošle godine itekako su pomogle i telekomima tako da nema razloga za povećanje cijena”, poručio im je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Što će u konačnici telekomi odlučiti, čiji rezultati poslovanja za cijelu prošlu godinu još uvijek nisu dostupni, vjerojatno će biti poznato tijekom veljače.

U svom osvrtu očekivanja u 2023. njihovi se čelnici uglavnom žale na brojne izazove zbog rasta cijena energenata i visoke inflacije. No svi najavljuju daljnja ulaganja u mrežu.

Komentirajte prvi

New Report

Close