Država otvara prijave za subvencionirane stambene kredite: Evo kako se prijaviti i koji su uvjeti

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2019. u 12:16
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Štromar opovrgava tvrdnje prema kojima su subvencionirani krediti od 2017. godine naovamo povećali cijene stanova na tržištu.

Ministarstvo graditeljstva i APN sutra objavljuju novi poziv mladima do 45 godina koji žele kupiti nekretninu uz subvencionirani stambeni kredit. Zaprimanje zahtjeva građana u APN-u počinje 10. rujna, dokad zainteresirani trebaju pronaći željenu nekretninu i pripremiti dokumentaciju. Kredite će im davati 12 banaka, čije se kamate kreću od 2,19 do 3,75 posto. Natječaj će biti otvoren najmanje tri tjedna, rekao je danas ministar graditeljstva Predrag Štromar, piše 24sata.

Stan, bilo da je riječ o starijoj nekretnini ili novogradnji, mora imati uporabnu dozvolu, a ako se kredit traži zbog gradnje kuće, mora postojati ishođena građevinska dozvola. Za one koji se ne stignu pripremiti u ovoj 'rundi', najavio je Štromar, natječaj će ponovno biti objavljen u ožujku iduće godine.

Kredit uz subvenciju od 30 do 51 posto mjesečne rate mora trajati najmanje 15 godina. Subvencija traje pet godina, a produžava se ako obitelj već ima djecu, ili dobije dijete za trajanja subvencije. Za svako već rođeno dijete u obitelji subvencija se produžava za još jednu godinu, a za novorođeno dijete dok traje subvencija, ona se produžava za još dvije godine. To znači da obitelj koja već ima dvoje djece kad kupuje stan, i dobije još jedno dijete, subvencija može trajati ukupno devet godina.

Štromar opovrgava tvrdnje prema kojima su subvencionirani krediti od 2017. godine naovamo povećali cijene stanova na tržištu. Prema analizi koju su napravili s Ekonomskim institutom, tvrdi, cijene jesu porasle, ali ne zbog ovih kredita nego zbog porasta turističkih dolazaka odnosno noćenja i zbog rasta standarda i platežne moći.

Novost je i to da će u rujnu biti objavljen i natječaj za novi krug kupnje nekretnine po POS plus modelu. Riječ je o kreditnoj liniji uz kamatu od dva posto, u kojoj država pokriva većinu zajma, a razliku daje banka. U tijeku su pregovori s bankama te će detalji biti poznati u rujnu, kazao je Štromar danas. 

Dosad je preko subvencioniranih kredita nekretninu kupilo 5.300 obitelji, u kojima je rođeno 750 djece. Štromar očekuje da će interes za kredite ovaj put biti i veći nego prije te da će do kraja 2020. godine na ovaj način, i u POS stanovima na tržištu, biti stambeno zbrinuto oko 20.000 mladih obitelji. 

Svi koji budu iznajmljivali POS stan, ili ga koristili u poslovne svrhe, dodao je ministar, morat će vratiti iznos državnih subvencija, odnosno vratiti iznos do tržišne cijene stana. Kredit će im odmah stizati na naplatu. 

Na pitanje kad će se država pak uloviti u koštac i sa sivim tržištem najma stanova u Hrvatskoj, Štromar je samo odgovorio kako svi koji iznajmljuju moraju to prijaviti Poreznoj upravi, i plaćati porez. Svjestan je, kaže, i problema mladih u dobi od 18 do 30, 35 godina, koji su prisiljeni živjeti u najmu i nemaju novaca za kupnju stana. Njima su, kaže, na raspolaganju POS stanovi za najam, koji mogu biti i otkupljeni po povoljnijim uvjetima. S jedinicimama lokalne samouprave se grade i novi stanovi za najam, rekao je. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“čije se kamate kreću od 2,19 do 3,75 posto.”
lijep raspon, ima li uopće kandidata za 3,75

New Report

Close