Država od TLM-a traži izvješće o restrukturiranju

Autor: Suzana Varošanec , 13. studeni 2014. u 09:43
Tvrtki treba poslovni plan 'koji drži vodu'/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Predsjednik Uprave Lepur dostavit će poslovne planove CERP-u.

Država pokazuje znakove zanimanja za šibenski TLM – privatiziranu aluminijsku tvrtku  čiji dijelovi trenutno imaju ozbiljnih problema s likvidnošću (u vlasništvu tvrtke Fintrust), što ne treba dovoditi u vezi s rješenjima za poslovne poteškoće.

Naime, CERP je kao pravni sljednik AUDIO-a pokrenuo proceduru u kojoj će se ispitati jesu li obveze preuzete privatizacijskim ugovorom privatni vlasnici i izvršili. Ovaj kupoprodajni ugovor s kraja 2007., znači uoči izbijanja krize i negativnih kretanja na tržištu aluminija, zajedno s kasnijim aneksima uglavljen je na sedam godina. Ističe za nešto manje od mjesec dana, konkretnije 7. prosinca, a tim povodom iz krugova CERP-a navode da od TLM-a najkasnije do 7. siječnja traže konačno izvješće verificirano od javnog bilježnika.

Ono što državu u ovom slučaju zanima tiče se programa restrukturiranja i nastavka poslovanja na istoj lokaciji. Provjeravat će se jesu li vlasnici napravili programe restrukturiranja koji su održivi, a ključne su dvije tvornice (valjani i prešani proizvodi), te jamče li programi nastavak njihova poslovanja. Izvješće se traži i za tvrtku Adrial plus. Predsjednik uprave TLM Holdinga Branimir Lepur, koji je ujedno i predsjednik uprave TPP-a (prešaonica) i TLM Aluminia (valjaonica) koji za ove dvije funkcije tvrdi da ne prima plaću, izjavio je za Poslovni dnevnik da je "više riječ o vlasničkom pitanju, nego za poslovodstvo".

"CEPR će dobiti izvješća zajedno s poslovnim planovima za društva iz kojih se vidi mogućnost opstojnosti tvrtki", kaže Lepur dodajući da se ne kani povući, te da je sve vrijeme otkad je na ovim funkcijama informirao sindikate i radnike o stanju u društvima.  "Prešaonica ima poteškoća, a pripremamo najbolji način za izlazak iz krize. Naglašavam da ne razmišljamo o stečaju, no doista je moguća opcija postupka predstečajne nagodbe za TPP. No, da bi se provela, svjesni smo da je potrebno ispuniti preduvjete, što znači poslovni plan koji mora držati vodu", zaključuje Lepur. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nadam se da ovaj put država neće zaobići sindikat i raničko vijeće koje djeluje u firmi! Jer smatramo da nije ni jedna trećina ulaganja koja su su trebala uložiti nisu ispunjeni!!

New Report

Close