Država isplaćuje 1,5 milijardi kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2019. u 14:07
Iduća tranša kreće u ožujku/Sanjin.Strukić/PIXSELL

Od 15. veljače startaju prve rate za ukupno 100.000 poljoprivrednika.

Prva rata izravnih plaćanja za 100.000 poljoprivrednika u ukupnom iznosu 1,5 milijardi kuna kreće 15. veljače. Isplaćena sredstva bit će obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. 

Mladim poljoprivrednicima namijenjena je dodatna potpora od 43,6 milijuna kuna, a 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti bit će isplaćeno za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

U ožujku slijedi druga tranša isplate prve rate tijekom koje će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim (ili ostalima posebnim) ograničenjima, iz tzv. Mjere 13. Druga rata izravnih plaćanja uslijedit će od travnja do lipnja tijekom kojih će država isplatiti 870 milijuna kuna subvencija.  U studenom prošle godine isplaćeno je 1,135 milijardi kuna predujma potpora. "Obećano – ispunjeno!

Prva rata poticaja kreće sljedeći tjedan, na vrijeme da se naši poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Dodao da je ove godine "podebljan" proračun za potporu poljoprivrednicima, a troškovi administracije "maksimalno srezani". Država će u 2019. za poticaje ukupno iskeširati 3,6 milijardi kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ode sve u Agrokor 1.

New Report

Close