Država će ipak pomoći sektoru linijskog prijevoza

Autor: Darko Bičak , 11. ožujak 2021. u 22:00
Vlada nudi interventnu pomoć za nerentabilne linije/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) nadaju se da će ovaj zakonski prijedlog napokon doprinijeti bržem rješavanju gorućeg problema autobusnih prijevoznika koji obavljaju javnolinijski prijevoz putnika.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojim će se interventno pomoći cestovnim linijskim prijevoznicima koji održavaju nerentabilne linije.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) nadaju se da će ovaj zakonski prijedlog, kojega se predlaže prihvatiti u žurnom postupku, napokon doprinijeti bržem rješavanju gorućeg problema autobusnih prijevoznika koji obavljaju javnolinijski prijevoz putnika.

“Trenutno uređenje prijevoza putnika nije održivo s obzirom na to da i dalje nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama, a bez adekvatnog uređenja javnolinijskog prijevoza putnika, prijevoznicima prijeti zatvaranje linija i propast, što bi dovelo do gubitka više od 7000 radnih mjesta”, kažu u HUP-u.

Upozoravaju da prijevoznici implementaciju ugovora o javnoj usluzi čekaju od svibnja 2018. kada je donesen zakon koji istu propisuje.

Neprovođenje zakona, ističu, direktno utječe na urušavanje cijelog sektora prijevoza putnika autobusima, a bez kvalitetno uređenog prijevoza nema niti revitalizacije ruralnih područja Hrvatske.

Stoga će iz HUP-a i dalje inzistirati na hitnoj implementaciju Ugovora o javnim uslugama koju Zakon definira još od 2018. kako bi se spriječila otpuštanja i daljnji kolaps hrvatskih autobusnih prijevoznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close