Država će dijeliti 600 eura za svinjske polovice: ‘Da se kupi meso kako bi se održala tradicija’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2023. u 13:20
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prema prvoj procjeni zavoda za statistiku BDP je porastao za 2,8 posto u odnosu na kvartal u protekloj godini. Hrvatska bilježi najveću stopu rasta u Europskoj uniji – kazao je premijer

Vlada je u četvrtak donijela dvije nove mjere pomoći svinjogojcima za sanaciju štete nastale zbog afričke svinjske kuge, a donijela je i odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kojom se omogućuje isplata zaostalih plaća radnicima toga poduzeća.

Odlukom o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica osigurat će se jednokratna isplata do 600 eura po subjektu za nabavu svinjskih polovica.

U Vladi kažu da će se na taj način osigurati očuvanje tradicijskog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda, kojim osim očuvanja tradicije obitelji na manjim gospodarstvima osiguravaju dio potreba kućanstva za mesom i mesnim proizvodima.

Za provedbu odluke osigurano je 900 tisuća eura.

Donesen je i Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina. Njime će se omogućiti dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljenih na klanje iz objekata u zonama ograničenja u razdoblju od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

Program se odnosi na proizvođače svinja čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja i ostvaruju niže prihode za svinje minimalne težine 115 kilograma.

Iznos potpore je 2,15 eura po kilogramu, a za provedbu programa osigurano je 3,5 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da epidemija afričke svinjske kuge prelazi u drugu fazu te da mjere daju rezultat pa je epidemiološka krivulja značajno pala, što se vidi iz mjesečne i tjedne dinamike novih zaraza.

Isplata zaostalih plaća radnicima Dalmacijavina

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku.

Tom odlukom država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.

Kako je utvrđeno, obavit će se isplata preostalih utvrđenih nepodmirenih tražbina radnicima kao stečajnim vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, a država će stupiti u pravni položaj radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda Dalmacijavina u stečaju.

Potpredsjednik Vlade  i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da je stečaj Dalmacijavina otvoren 2012. godine te da je propao pokušaj obnove proizvodnje, a račun tvrtke je blokiran. Država je najveći vlasnik, ali i vjerovnik te je prodajom zemljišta tvrtke namaknuta glavnina novca koji će se iskoristiti za isplate radnicima i radnicama kojih je 556, rekao je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Belje  treba okrenuti  novce ……premala  dobit ?

New Report

Close