Država, ali i poslovna zajednica moraju raditi više na smanjivanju ograničenja

Autor: Lucija Špiljak , 29. siječanj 2020. u 22:00
Elena Wolsperger Dolezil,direktorica korporativnih komunikacija u Dukatu

Projekt mi je pružio uvid u stvarno stanje struke, ali i kako će jednog dana izgledati moj život nakon završetka studija, kaže Miljković.

Studentsko doba savršeno je za praksu i stjecanje različitih poslovnih iskustava, kaže Mejdi Miljković, studentica komunikologije na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koja se prošle godine po drugi put prijavila na projekt Iskustvo zlata vrijedi. Godinu prije praksu je obavila u Atlantic Grupi, a ove je dobila priliku raditi za Dukat.  "Kao studentici fakulteta koji u sklopu svog kurikuluma nema previše praktičnog dijela, ovakav projekt pružio mi je uvid u stvarno stanje moje struke, ali i kako će jednog dana izgledati moj život nakon završetka studija.

Naime, nisam stekla znanje samo na području komunikologije već mi je ovaj projekt omogućio mnoga praktična znanja", kaže Mejdi. Uz pomoć mentorice Kristine Klarić Rubčić sudjelovala je u organizaciji različitih događaja poput Dana otvorenih vrata, natječaja za likovni rad Volim mlijeko i produkciji internog časopisa za zaposlenike Dukata, a posebno joj se uz rad u komunikacijama svidjela dinamika posla. "Kao i pri obavljanju prakse u Atlantic Grupi bojala sam se da se neću snaći u takvoj korporaciji. No uz pomoć kolegica u uredu, Snježane Fak i direktorice korporativnih komunikacija Elene Wolsperger Dolezil, smatram da sam uspjela naučiti nešto novo u tom području", kaže Mejdi. S obzirom na to da je na diplomskom studiju odabrala smjer odnosa s javnošću, u Dukatu je naučila više o aspektu korporativne komunikacije. 

Visoka razina proaktivnosti
"Naučila sam kako moja struka izgleda u praksi, a ne samo na papiru, zahvaljujući mentorici Kristini", kaže Mejdi. Smatra da mnogi danas misle da posao komunikologa može obavljati svatko zbog čega, dodaje, njihova radna mjesta zauzimaju ljudi koji nisu dovoljno educirani. Zato pomalo strahuje da neće odmah po završetku fakulteta naći posao u struci.

No, projekt Iskustvo zlata vrijedi pomogao joj je, kaže, da u svoj životopis doda nekoliko novih crtica za koje smatra da će sigurno pomoći. "Nisam još u potpunosti sigurna u kojem točno smjeru želim ići. Iako sam dosad najčešće stjecala praktična znanja iz područja odnosa s javnošću, i dalje me jako zanimaju mediji, konkretno tisak i radio. Možda ipak nekako uspijem u budućnosti pomiriti ta dva naizgled nespojiva područja, nikad se ne zna", zaključuje Mejdi Miljković. Njezinu radišnost i volju potvrdila je i direktorica korporativnih komunikacija Elene Wolsperger Dolezil, istaknuvši Mejdi kao marljivu i odgovornu praktikanticu posvećenu izvršavanju radnih zadataka. "Osim iznimno odgovornog pristupa poslu, Mejdi je pokazala i visoku razinu proaktivnosti te spremnost na učenje, kao i interes za sva područja poslova odjela Korporativnih komunikacija", navela je direktorica.

Nakon odrađene prakse u sklopu projekta Mejdi je ostala raditi kao studentica-asistentica u timu Korporativnih komunikacija, što najbolje govori o obostranom zadovoljstvu Mejdi kao praktikantice i Dukata kao poslodavca. "Čovjek je u središtu našeg poslovanja", istaknula je direktorica i pritom navela da Dukat proizvodi proizvode koji se svakodnevno konzumiraju, otkupljuju mlijeko od više od 2500 farmera i tako utječu na održivost ne samo mljekarstva, već i života u ruralnim sredinama. Također, Dukat je dvije godine zaredom dobio priznanje za najvećeg pojedinačnog donatora hrane u Hrvatskoj iza čega, otkriva Wolsperger Dolezil, stoje mnogi sati i trud njihovih zaposlenika.  

Borba protiv predrasuda
"Danas štićenici brojnih pučkih kuhinja i socijalnih samoposluga, od istočne Slavonije do juga Dalmacije, konzumiraju kvalitetne mliječne proizvode koji bi im bez našeg sustavnog doniranja u najvećoj mjeri bili nedostupni. Uključivanje osoba s invaliditetom te drugih društveno ugroženih skupina u radne procese je samo logičan nastavak usredotočenosti na čovjeka koja se prožima kroz sve aspekte našeg poslovanja", navodi.

Wolsperger Dolezil je u razgovoru podsjetila da je Dukat, kao socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac, od samog početka partner projekta Iskustvo zlata vrijedi, kao tvrtka povezana sa zajednicom u kojoj posluje; od društveno odgovornih projekata, doniranja hrane pa sve do suradnje s više tisuća malih, srednjih i veliki proizvođala mlijeka. U njihovim su redovima kao ravnopravni dio kolektiva radili i rade zaposlenici s invaliditetom koji, ističe direktorica, daju značajan doprinos ukupnim rezultatima, a angažirani su na različitim poslovima; od uredskih do proizvodnih i logističkih, a razina odgovornosti i obrazovanja također ke raznolika. 

"Dukat je i potpisnik Povelje o raznolikosti pa u skladu s tim posebnu pozornost posvećujemo poštivanju različitosti, jednakih mogućnosti i nediskriminacije kako pri selekciji i zapošljavanju, tako i u napredovanju i profesionalnom razvoju. Projekt Iskustvo zlata vrijedi je važan jer studentima s invaliditetom i onima slabijeg materijalnog stanja omogućava lakši kontakt s potrebama i očekivanjima realnog sektora. Nije se lako boriti protiv društvenih predrasuda, a pogotovo mladim ljudima koji zbog toga i najviše trpe.

Država, ali i poslovna zajednica moraju zajedno raditi više na smanjivanju ograničenja koji postoje pred mladim ljudima koji žele priliku za učenje, obavljanje prakse, a u konačnici i stalnog posla. Kod nas su svi praktikanti zaista i radili, naučili posao i spoznali kako pojedinac, bez obzira na prethodno iskustvo, može biti važan kotačić u kolektivu. Pohvalno je da su svi pokazali visoku motiviranost te želju za radom i učenjem", zaključila je Elene Wolsperger Dolezil.

Dejana Rakić

Nakon prakse danas honorarno radi za In Portal
Studentica komunikologije na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu Dejana Rakić za projekt Iskustvo zlata vrijedi čula je od Udruge Zamisli. Želja joj je bila okušati se u poslu vezanom uz struku što se i ostvarilo praksom na portalu za osobe s invaliditetom – In portal. "Na početku mi je bilo teško, ali s vremenom sam se navikla. Nakon nekoliko mjeseci vježbe danas za njih pišem honorarno", otkrila je Dejana. Praksa na In portalu pomogla joj je kod usavršavanja vještina novinarskog pisanja, a nedavno je, zahvaljujući projektu Iskustvo zlata vrijedi, počela pisati i za časopis Riječ slijepih. "Zasad se ne bojim stupanja na tržište rada. Planova je mnogo. Voljela bih završiti još jedan fakultet van Hrvatske", rekla je Dejana Rakić.

Komentirajte prvi

New Report

Close