Drvoprerađivači su ozbiljan partner

Autor: Tomislav Oharek , 03. lipanj 2013. u 21:59
Prof. Bojan Baletić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu/PIXSELL

Suradnju s akademskom zajednicom potrebno je dinamizirati i intenzivirati u svim znanstvenim disciplinama uz veću primjenu pametnih i inovativnih tehnologija.

Jedan od zaključaka 10. Drvno-tehnološke konferencije jest da obrazovanju i edukaciji treba posvetiti posebnu pažnju, a suradnju s akademskom zajednicom potrebno je dinamizirati i intenzivirati u svim znanstvenim disciplinama uz veću primjenu pametnih i inovativnih tehnologija.

 

Haiman

Nažalost, naša regulativa znatno ograničava građenje drvom u urbanim područjima i tu se moraju hitno promjeniti postojeći propisi

"Drvoprerađivački sektor se nameće kao ozbiljan partner Sveučilištu oko razvoja novih proizvoda, posebice na dijelu razvoja znanstveno istraživačkih  projekata. Kroz izgradnju Kampusa Borongaj možemo angažirati potencijale domaće industrije a drvo se nameće kao jedan od glavnih materijala izgradnje zbog svojih ekoloških i održivih svojstava", istaknuo je prof. Bojan Baletić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu.Upravo Sveučilišni kampus je dobar primjer suradnje znanosti i akademske zajednice, a u njegovoj gradni bi se trebali koristiti tipski drveni i ekološki građevinski elemnti poput lameliranih panela za zidove i stropove, nosača velikih raspona, prozora i ostakljenih stijena, vrata, stuba, ograda, podova, vanjskih i unutarnjih zidnih i podnih obloga te, naravno, namještaja za opremanje.  

"Cijeli život radim sa drvom i promoviram gradnju drvom u različitim segmentima. Nažalost, naša regulativa znatno ograničava građenje drvom u urbanim područjima i tu se moraju hitno promjeniti postojeći propisi po uzoru na druge europske zemlje", istaknuo je Miljenko Haiman, prodekan Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Naime u gradnji zgrada od drva poprilično su daleko otišle Austrija, gdje se grade sedmerokatne zgrade i Italija gdje se gradi drvena zgrada od čak devet katova.Da bi takvi projekti postali realnost i u Hrvatskoj osim izmjena postojeće zakonske regulative, svakako će trebati ulagati i u promociju drva kao građevinskog materijala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close