Drvna industrija zadovoljna uvrštavanjem u pokretače industrije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2014. u 14:22
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Drvna industrija je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila rast izvoza od 23 posto u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatski drvni klaster (HDK) priopćio je danas da je zadovoljan što je Ministarstvo gospodarstva prepoznalo potencijale prerade drva i proizvodnje namještaja i uvrstilo proizvodnju namještaja u ključne industrije "pokretače" u prijedlog industrijske strategije Hrvatske do 2020. godine.

"To je veliki poticaj sektoru da radi još bolje, da ojača svoju domaću i međunarodnu konkurentnost i da ostvari zadane kriterije i ciljeve koji su navedeni u Strategiji“, navodi se u priopćenju.

Drvna industrija je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila rast izvoza od 23 posto u odnosu na prošlu godinu, uz zadržavanje visokog suficita od 334 milijuna američkih dolara, te visokog udjela finalnih proizvoda baziranih na domaćoj sirovini, iznad 55 posto, ističe HDK.

Međutim, HDK je izrazio žaljenje što grana C16, odnosno prerada drva, proizvodnja prozora, vrata, parketa, drvenih kuća i ostalog nije ušla u "pokretače" unatoč dobrim rezultatima rasta. No, kao priliku za tu granu vidi dodatnu formulaciju u Strategiji oko mogućeg uključivanja drugih rastućih industrija u "pokretače", prije svega zbog izvrsnih izvoznih rezultata.

„Industrijska strategija bez sumnje predstavlja središnji razvojni dokument koji će omogućiti bolje vrednovanje razvojnih potencijala svih industrijskih sektora u Hrvatskoj i njezina implementacija može dovesti do značajnog rasta i zaustaviti proces mnogobrojne negativne trendove, prije svega proces deindustrijalizacije“, stoji u priopćenju HDK.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog industrijske strategije Republike Hrvatske od 2014. do 2020. godine u kojoj je kao "pokretača" industrije uvrstila i drvno-prerađivačku industriju. U prvotnom prijedlogu industrijske strategije, naime, ta grana je bila svrstana u "čuvare", čime nisu bili zadovoljni u resoru poljoprivrede, pa je proteklih dana bila predmet usuglašavanja između ministarstava gospodarstva i poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close