‘Talijanska tvornica zatvorit će niz domaćih tvrtki’

Autor: Saša Paparella , 14. rujan 2017. u 07:53
Foto: Thinkstock

Talijanski Florian bi uložio 25 mil. eura u Vukovar, ali traži 50.000 kubika hrasta, a to ugrožava desetke drugih tvrtki, upozoravaju drvari.

Investicija talijanske tvrtke Florian u tvornicu parketa u Vukovaru, unatoč tome što je teška 25 milijuna eura i otvara 500 radnih mjesta, mogla bi imati puno veće negativne posljedice od dobrobiti.

Tvrde to u Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK napominjući kako "investitor uvjetuje od države osiguravanje sirovine, 50.000 kubika hrasta godišnje. "Zbog toga će staviti ključ u bravu desecima hrvatskih malih i srednjih tvrtki", upozoravaju. Florian u Hrvatskoj posluje preko desetak tvrtki, koje su lani ostvarile ukupni prihod veći od 300 milijuna kuna – najuspješnije su bile Lipovljani Lignum sa 128 milijuna kuna prihoda, Elda-drvo s 89 milijuna, DI Čazma sa 68 milijuna i OTK s 37 milijuna kuna prihoda. Dio tih tvrtki povezan je u Florian Group,  ukupno zapošljavaju nešto više od 600 ljudi, a taj bi se broj uskoro trebao skoro udvostručiti. 

Dunav i povlastice
"Vukovar smo odabrali radi luke na Dunavu, kao i povlastica koje se nude kroz Zakon o Vukovaru i Zakon o područjima državne skrbi", izjavio je prilikom prezentacije projekta Elvio Florian, suvlasnik i direktor te tvrtke. Njegov vukovarski projekt podrazumijeva gradnju kompleksa za proizvodnju vrhunskog parketa i ploča od masivnog drveta, te kogeneracijsko postrojenje u Gospodarskoj zoni grada Vukovara, u kojoj je lani registrirao tvrtku Flo.wood Vukovar.

No drvari okupljenim u HGK problematična je tražena kubikaža hrasta jer, kažu, prema Pismu razumijevanja Hrvatskih šuma koje regulira dodjelu sirovine, maksimalna količina trupaca koju jedna tvrtka može dobiti za novo ugovaranje je 20 tisuća kubika. "Time se dodatno ugrožava konkurentnost domaćih proizvođača, ako nekome date 50.000 kubika, kojih nema u rezervi, nekome se mora uzeti", kaže Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK. To su nam potvrdili i u upravi Hrvatskih šuma.

Odgovor Hrvatskih šuma 
"Znamo što znači svako novo radno mjesto, no zbog obveze dobrog gospodarenja resursima nemoguće je udovoljiti svima. Kad bismo udovoljili jednom novom investitoru, morali bismo oduzeti drugima, te bi to opet završilo gubitkom radnih mjesta na drugoj strani. Plan sječe trupaca za 2017. iznosi 2.261.824 m3. Postojeći kupci traže još 321.042 m3, a novi još 206.544 m3.

Talijanski investitor već ima drvoprerađivačka postrojenja u RH i već kupuje sirovinu od Hrvatskih šuma, te za Vukovar traži dodatne količine. Hrvatske šume potpisale su ugovore s kupcima te je sva sirovina za 2017. već raspoređena, dok za ugovorenu, a neisporučenu sirovinu iz 2016. dug iznosi 119.129 m3", rečeno nam je u Hrvatskim šumama. Poslovni dnevnik pokušao je dobiti komentare iz Floriana i resornog Ministarstva poljoprivrede, ali nisu stigli do zaključenja broja.

Komentirajte prvi

New Report

Close