Društveni poduzetnici promjene mogu potaknuti već s 400.000 kn

Autor: Marta Duić , 29. svibanj 2019. u 22:00
Ministri Pavić i Horvat i L. Bogdan iz Nacionalna zaklade/Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon natječaja za potpore postojećih i novih društvenih tvrtki uskoro ide i onaj za popularizaciju znanosti.

U zagrebačkom HUB-u 385 predstavljen je poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Dostupno je sto milijuna kuna i natječaj je dio sustavne financijske potpore društvenom poduzetništvu.

"Natječaj je samo nastavak uspješne priče i strategije razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Priču sada podižemo kroz testirani model i na raspolaganju je 100 milijuna kuna i jedan od najvećih natječaja za organizacije civilnog društva i poduzetnike", istaknuo je Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat smatra da ovo treba biti edukacijski projekt i jedna od stepenica. 

"S početnih deset došli smo na sto milijuna kuna,  a riječ faza I. govori da je ovo dio kontinuiteta i moramo što je prije moguće apsorbirati tih sto milijuna da bi priča išla dalje. Moja je vizija odmaknuti administrativne prepreke, pojednostavniti sustav i dati priliku svima da započnu s poslom. Ostvarite svoj san u Hrvatskoj krilatica je našeg gospodarstva i na tome ćemo inzistirati", poručuje Horvat.  Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava ističe kako je Europski socijalni fond 14 milijardi kuna prilike za Hrvatsku.

"Društveno poduzetništvo  je puno više od DOP-a, ono radi društvenu promjenu. Vještine koje su potrebne su poduzetničke, ali ono ima ljudsku komponentu te ulaže i u ljude i društvo. To su socijalne usluge, ekološke ideje, imamo više vidova na koje projekti mogu ulagati u promjene, a nadamo se da ćemo natječajem potaknuti i one koji su vidjeli da trka za profitom nije glavna i da mogu vratiti društvu", kaže Pavić.

Najavio je i info radionice te istaknuo da su u prošlom natječaju 2016. bile 194 prijave te je financirano 12 postojećih i šest novih društvenih poduzeća. "Novi natječaj podijeljen je na postojeće i one koji to žele postati koji imaju na raspolaganju od 400.000 do 1.200.000 kuna, no natječajna dokumentacija je vrlo obilna.Uskoro, 1.  lipnja predstavit ćemo natječaj za popularizaciju znanosti vrijedan sto milijuna kuna", poručuje Pavić.

Ivana Bilić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu napominje kako se posljednjih godinA sve više radi na poticanju poduzetništva.  "Na fakultetu imamo inkubator, motiviramo studente da realiziraju ideje i poduzetnička kultura sve je bliskija mladima. Društveno poduzeće bez profita ne može funkcionirati i ono nije samo dobročiniteljstvo. To je oblik poduzetništva koji daje ono što je potrebno zajednici, ali mora ostvarivati prihode i mimo društvene koristi", zaključuje Bilić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close