Smart Industry
SMART INDUSTRY

‘Drugi su nas pretekli i moramo sve brže trčati kako bismo nadoknadili propušteno’

Digitalna transformacija Hrvatske je u porastu, no ona je još uvijek prespora, što pokazuje i pad Hrvatske na indeksu digitalizacije Europske Komisije s 19. na 21. mjesto, najviše zbog slabe povezanosti. Drugi su nas pretekli i moramo sve brže trčati kako bismo nadoknadili propušteno, ustvrdio je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, prvi govornik na trećoj konferenciji „Smart industry: Pametnim industrijama do ubrzanog razvoja i rasta hrvatskoga gospodarstva“ koja je započela jutros u organizaciji Poslovnog dnevnika u hotelu Hilton Garden Inn.

Marija Crnjak
11. listopad 2022. u 12:11
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

“Svjesni smo da trebamo ubrzati, zbog čega smo postavili ambiciozne ciljeve u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, što su nam priznali i u EK. Ambiciozni smo, ali vjerujemo da to možemo ostvariti”, poručio je Gršić.

Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva podsjetio je i kako su nam dvije aktualne krize ukazale da nam je potreban zaokret prema pametnim tehnologijama, proizvodima veće tehničke razine i inovacijama, zbog čega je ključna vertikalizacija IT sektora i uključivanje u financiranje bespovratnim sredstvima EU.

Smart Industry, kao model razvoja i suradnje u određenoj gospodarskoj grani, ima svrhu ubrzati i olakšati digitalnu transformaciju tvrtki i ojačati konkurentnost različitih gospodarskih grana. Europska industrija, u koju se ubraja i hrvatska, globalni je predvodnik u mnogim sektorima, zaslužna je za 20% ukupne dodane vrijednosti EU i zapošljava 30 milijuna ljudi. Preduvjet za postizanje „pametnoga“ u već digitaliziranom društvu je ubrzanje digitalne transformacije i postizanje otvorene suradnje vlade, gospodarstva i akademske zajednice.

New Report

Close