Druga po veličini HE jača za 20 MW, životni vijek joj se produljuje za 50 godina

Autor: Darko Bičak , 04. svibanj 2021. u 22:00
Na hidroelektranu Senj otpada 20% proizvedene hidroenergije te 10 posto ukupno proizvedene struje u Hrvatskoj. HEP od Končara kupuje opremu za 330 milijuna kuna

Planirana je obnova 12 od 26 velikih hidroelektrana HEP-a, vrijednosti 3,9 milijardi kuna. Proces traje od 2012. godine.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) kreće u obnovu svoje hidroelektrane (HE) Senj, a što je projekt vrijedan ukupno 557 milijuna kuna. O tome je jučer potpisan ugovor u HEP-u o zamjeni primarne opreme hidroelektrane Senj, sa zajednicom domaćih tvrtki predvođenih Končar-inženjeringom za energetiku i transport te Končar-generatori i motori. Sam ugovor je vrijedan 330 milijuna kuna te je dio glavnog projekta rekonstrukcije HE Senj vrijednog više od pola milijarde kuna kojim će se snaga elektrane povećati za 20 MW.

Rast kapaciteta

Kako je pojasnio Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, radovi će započeti 2022., a završiti 2026. godine. U HEP-u očekuju da će ova investicija povećati pouzdanost i raspoloživost pogona, produljiti životni vijek elektrane za narednih 50 godina te u konačnici i smanjiti troškove održavanja i vođenja pogona. Ova elektrana čini oko 10 posto kapaciteta hrvatskog elektroenergetskog sustava i nakon HE Zakučac je druga po veličini hidroelektrana HEP-a. Ugovor o suradnji su potpisali Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje, a uime zajednice ponuditelja Željko Tukša, predsjednik Uprave Končar-inženjeringa za energetiku i transport te Ante Elez, predsjednik Uprave Končar-generatora i motora. Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje, ističe da je HE Senj smještena sedam kilometara južno od grada Senja, a puštena je u rad 1965. godine. Ukupni raspoloživi kapacitet elektrane iznosi 216 MW, a prosječna godišnja proizvodnja 970 GWh, što čini oko 20 posto proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj, odnosno 10 posto ukupne HEP-ove proizvodnje. Tri postojeća agregata ove elektrane, koja neće prestati s proizvodnjom struje tijekom obnove, proizveo je zagrebački Končar te će i ova revitalizacija biti nastavak strateške suradnje ove dvije tvrtke koji će biti duži od stoljeća. Uz proizvodnju električne energije, HE Senj kao dio Hidroenergetskog sustava Senj omogućava sigurnu vodoopskrbu dijela sjevernog Primorja, uključujući otoke Rab i Pag. Rekonstrukcija i revitalizacija HE Senj dio je ciklusa rekonstrukcije, dogradnje i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana, ukupne vrijednosti 3,9 milijardi kuna, koji je započeo 2012. i obuhvaća 12 od ukupno 26 HEP-ovih hidroelektrana. Osim HE Senj, iz HEP-a ističu još HE Zakučac u koju je uloženo gotovo milijardu kuna, a obnova joj je završena lani. U tijeku ili pripremi je i obnova HE Varaždin u vrijednosti 634 milijuna kuna te HE Orlovac s 510 milijuna kuna. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar grupe, istaknuo je da je ova korporacija možda i najveći svjetski autoritet za gradnju hidropotencijala.

“U svojoj 100-godišnjoj povijesti Končar je projektirao, izgradio ili sudjelovao u gradnji u 375 hidroelektrana diljem svijeta. Stoga smatram prirodnim da budemo strateški partner HEP-u, kao u ovom, tako i u svim ostalim energetskim projektima”, kazao je Kolak.

Domaća pamet

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da je svaki novi megavat u hidropotencijalu ili bilo kojem OIE ujedno i pobjeda ovog ministarstva i čitavog hrvatskog elektroenergetskog sustava. “Ovih 20 dodatnih megavata koje će dodatno imati HE Senj je zapravo 20 malih energetskih pobjeda za Hrvatsku. Dodatno nas veseli da su u ovaj projekt strateški uključene hrvatske tvrtke koje tako zaokružuju strateški našu energetiku, a isto tako dobivaju i reference za iskorak na inozemno tržište”, kazao je ministar Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close