Drastično pada broj dolazaka kruzera u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2017. u 08:54
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Brodovi su kraće i boravili u Hrvatskoj, ukupno 964 dana ili 18 posto manje dana nego u lanjskih osam mjeseci.

U kolovozu je zabilježeno 96 kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, 22 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, što je već šesti mjesec za redom kako taj broj pada, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju i to da je u kolovozu na tim brodovima u Hrvatsku došlo ukupno 143 tisuće putnika, što je njih oko 27,5 tisuća ili 16 posto manje nego lani.

U prvih osam mjeseci ove godine kružnih je putovanja bilo, pak, 16,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupno je zabilježeno 431 kružno putovanje, što je njih 87 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U osam mjeseci na tim je putovanjima u Hrvatsku došlo oko 610 tisuća putnika, što je za 14 posto ili oko 97 tisuća manje nego u istom razdoblju lani.

Brodovi su kraće i boravili u Hrvatskoj, ukupno 964 dana ili 18 posto manje dana nego u lanjskih osam mjeseci.

Prema zastavama zemalja, najviše kružnih putovanja po Jadranu bilo je brodovima pod zastavom Bahama, 109, te Malte, 100, a potom iz Italije, 61.

Najveću posjećenost u osam mjeseci ove godine, kao i prijašnjih godina, zabilježio je Dubrovnik, ukupno 355 posjeta kruzera (brodova većih ili manjih na krstarenjima ili kružnim putovanjima), dok je na drugom mjestu Split sa 138 posjeta, a treća Korčula sa 91 posjetom.

U luci Hvar bilo je 77 posjeta kruzera, u Zadru 70, a u Šibeniku 57, a samo po jednu posjetu tih brodova imali su ove godine Vis, Šipan, Skradin, Senj, Pag, Cres i Bol.

Od početka ove godine kružnih putovanja stranih brodova bilo je više nego lani po Jadranu samo u veljači (osam tih putovanja, što je jedno putovanje više nego u veljači 2016.), dok je u siječnju putovanja bilo isto kao u lanjskom siječnju, četiri, a u svim ostalim mjesecima tih je putovanja bilo manje.

Ipak, s padom broja tih putovanja od 22 posto ovogodišnji kolovoz je, uz svibanj, kada je tih putovanja bilo 23 posto manje, 'najlošiji' mjesec po kruzerima ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close