Dramatično su srezana ulaganja, oporavak neće ići spontano, evo što je ključno

Autor: Marija Crnjak , 06. prosinac 2021. u 11:56
Foto: Sasa Zinaja/NFoto/PIXSELL

Istraživanje se temelji na rezultatima ankete među 10 najvećih hotelskih kompanija u zemlji, s ukupnim prihodima od 5 milijardi kuna u 2019. godini.

Gotovo cjelokupan pad BDP-a u Hrvatskoj od 8,1 posto u 2020. godini može se objasniti padom turizma, najpogođenije djelatnosti koja je povukla pad vezanih sektora, dok se bar 4,5 do 5 posto ukupnog porasta BDP-a u ovoj godini može zahvaliti oporavku turističkog prometa. To pokazuje iznimnu važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo. No, unatoč značajnom porastu turističkog prometa u ovoj godini, situacija je i dalje dramatična jer je kriza izazvala veliki pad ulaganja, i oporavak se neće dogoditi spontano, bez dodatnih poticaja investicija. Upozorio je na to analitičar Velimir Šonje, predstavljajući svoje istraživanje o vezi turizma i pandemije na Kongresu hotelijera koji jezapočeo jutros u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

“Investicijska aktivnost turizma je u snažnom padu od 60 do 66 posto u odnosu na 2019. godinu i trajanje takve situacije prijeti oslabiti pozitivne razvojne učinke turizma, kao što je dokazan doprinos turizma ublažavanju emigracija iz Hrvatske. Stekao se dojam da će nakon ove sezone, koja je bila kratka ali u kolovozu uspješna po pitanju turističkog prometa, sve biti u redu i da se vraćamo na normalno. No, spontani oporavak neće se dogoditi ako ne dođe do skorog snažnog oporavka investicijske aktivnosti. Za to su pak potrebni investicijski poticaji, pri čemu su očekivanja investitora usmjerena ka novom Zakonu o poticanju ulaganja i primjeni nove karte regionalnih potpora”, pojasnio je Šonje čije se istraživanje temelji na rezultatima ankete među 10 najvećih hotelskih kompanija u zemlji, s ukupnim prihodima od 5 milijardi kuna u 2019. godini.

U nastavku programa sudionici raspravljaju o gorućim pitanjima koja treba riješiti u pripremi iduće godine, kao što su zapošljavanja u turizmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close