Dovršeni projekti luka na Cresu i Crikvenici

Autor: Darko Bičak , 11. kolovoz 2021. u 11:37
Luka Crikvenica/PD

Projekt u Crikvenici je u potpunosti financiran EU sredstvima, a onaj na Cresu oko 80 posto.

Ovog tjedna su završene rekonstrukcije i dogradnje dvije značajne turističke luke na Sjevernom Jadranu i to one na Cresu te u Crikvenici.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres projekt je vrijedan 40 milijuna kuna te je postavio temelje za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, a uz postojeću infrastrukturu čini jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu koja će uvelike unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa i susjednih otoka.

Kako pojašnjava investitor, Županijska lučka uprava (ŽLU) Cres, ovi vanjski lukobran zapadnog dijela luke Cres proteže se kroz 185 metara dužine i šest metara širine creskog lučkog bazena, a 280 metara dugačak kopneni dio luke omogućava kvalitetan i sigurniji pješački pristup iz centra grada.

Anton Opatić, ravnatelj ŽLU Cres, istaknuo je da očekuje vrlo brzo vidjeti plodove najvećeg i najvažnijeg projekta ove lučke uprave, jer su ovim projektom postavljeni temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, što će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa te okolnih otoka arhipelaga kojima je sada osigurana temeljna infrastruktura za uvođenje većeg broja cjelogodišnjih linija za olakšano i sigurnije putovanje tijekom cijele godine.

Gradonačelnik Cresa, Marin Gregorović, dodao je kako je završetkom ovog projekta Cres dobio jednu potpuno novu vizuru, ali i svu potrebnu infrastrukturu za daljnji razvoj gospodarstva i turizma grada, ali i cijelog otoka.

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić istaknula da je, uz projekt Luke Cres, na području Primorsko-goranske županije u tijeku još niz projekata, sufinanciranih europskim sredstvima, ukupne vrijednost 222 milijuna kuna.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić je pojasnila kako je od ukupne vrijednosti projekta, koja iznosi 40 milijuna kuna, gotovo 30 milijuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

S druge strane, rekonstrukcija i dogradnja crikveničke luke je projekt težak 33 milijuna kuna, a realizacijom ovog projekta zadovoljit će se svi sigurnosni zahtjevi za nesmetano odvijanje županijske brodske linije Crikvenica-Šilo (otok Krk).Ovaj projekt je u potpunosti financiran iz EU fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close