Dosad najveći toplinski val nije omeo normalnu opskrbu strujom

Autor: Sergej Novosel Vučković , 12. kolovoz 2019. u 21:59
Klime ovih dana rade na maksimumu/D. Špehar/PIXSEL

Potrošnja je skočila, prijenosna mreža je izdržala.

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) tijekom svakoga toplinskog vala, kakav je veći dio Hrvatske zahvatio i jučer, bilježi i očekuje veću potrošnju električne energije, pa je HOPS u ponedjeljak objavio da se tijekom dana očekivala potrošnja od otprilike 59.813 megavatsati (MWh), uz maksimalnu satnu potrošnju od 3002 MWh. Iz operatora su poručili da zbog toga nije bilo problema s opskrbom električnom energijom, a prema podacima HOPS-a, već je u nedjelju, dakle neradnog dana, ostvarena dnevna potrošnja elektroenergetskog sustava u iznosu od 52.197,4 MWh, uz maksimalnu satnu potrošnju na razini od 2649,4 MWh.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) bio je najavio da će ponedjeljak 12. kolovoza biti najtopliji u ovoj godini, pa se očekivala spomenuta dnevna potrošnja od oko 59 tisuća MWh. Najviša je dnevna temperatura u cijeloj zemlji jučer oko 16 sati, prema DHMZ-u, bila u rasponu od 34 do 39 Celzijevih stupnjeva i u mnogim su poduzećima, javnim ustanovama, trgovinama i drugim radnim mjestima klima uređaji bili 'nafrljeni' ne bi li zaposlenici, korisnici, gosti lakše podnosili najviše vrućine. 

 

59 tisuća

MWh bila je očekivana potrošnja električne energije jučer u RH

No, to ne bi bila najveća maksimalna ljetna satna potrošnja, s obzirom na to da maksimalna zabilježena ljetna satna potrošnja iznosi 3079 MWh iz kolovoza 2017. godine, podsjećaju iz HOPS-a.  "Raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te nema problema s opskrbom električnom energijom", istaknuli su jučer u priopćenju. Potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije.

Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, za ponedjeljak, 12. kolovoz, planira se namiriti oko 48 posto potrebne energije, dok se preostalih (oko 52 posto) planira namiriti uvozom električne energije, navode iz HOPS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close