Domaći proizvodi u Uniji kroz Sparovu prodajnu mrežu

Autor: Marta Duić , 02. kolovoz 2021. u 22:00
Izvoz raste - najveći porast u Sloveniji i Austriji/PD

Najveći porast, čak 1,5 milijun eura bilježi izvoz u Sloveniju, a slijedi Austrija s porastom od milijun eura.

U prvih šest mjeseci izvoz hrvatskih proizvoda kroz Spar prodajnu mrežu na inozemna tržišta u kontinuiranom je porastu te iznosi 49 milijuna eura. Kako ističu iz ovog trgovačkog lanca u pitanju je porast od 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, inače rekordnoj godini po vrijednosti izvoza.

Iz Spara napominju kako su time ponovno pokazali da su značajan kanal izvoza hrvatskim proizvođačima na tržišta EU. Najveći porast, čak 1,5 milijun eura bilježi izvoz u Sloveniju, a slijedi Austrija s porastom od milijun eura.

˝Osim velikih, i mali proizvođači sve se više probijaju na europskim tržištima. Porast prodaje tih proizvoda još je jedna potvrda njihove kvalitete koju europski kupci znaju prepoznati˝, napominje Helmut Fenzl, predsjednik Uprave Spar Hrvatska.

Iz ovog trgovačkog lanca ističu kako je zabilježen porast izvoza manjih tvrtki i onih sa specifičnim proizvodima iz Hrvatske poput bureka, primjerice prodaja bureka samo u jednom Interspar hipermarketu u Salzburgu doseže gotovo 200 komada dnevno.

Na talijanskom tržištu raste izvoz proizvoda Zigante, a i proizvodi tvrtke Alden poput bakalara na bijelo bilježe porast od 50 posto. Izvoz Cromarisa u Sloveniju porastao je za 35 posto, a tamo je u porastu i izvoz domaćih mesnih prerađevina s tartufima tvrtke Pisinium koja bilježi rast od 40 posto. Raste i izvoz proizvoda iz neretvanske tvrtke Mandarinko koja prodaje mandarine, lubenice i češnjak.

Proizvođačima pružaju podršku i kroz komunikacijsku platformu „Da, domaće je!“, a osmislili su i robnu marku „Vrtovi Hrvatske“ kroz koju nude više od 70 proizvoda od 40 domaćih proizvođača i OPG-ova.

Prošle su godine u suradnji s domaćim proizvođačima razvili 82 nova proizvoda koja se koja se u trgovinama mogu naći pod markama SPAR, Vital, Premium, Natur Pur, Free From i S-buget.

Komentirajte prvi

New Report

Close