Domaće zračne luke u prilagodbi za Schengen

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2023. u 22:00
Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman izvodi radove na putničkom terminalu kojima će povećati čekaonice u domaćem odlasku/D. Puklavec/PIXSELL

Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman za ulazak u Schengen izvodi radove na putničkom terminalu kojima će povećati čekaonice putnika u domaćem odlasku.

Hrvatske zračne luke građevinskim radovima i drugim prilagodbama putničkih terminala i drugih prostora za kretanje putnika pripremaju se za ulazak u Schengen, od kojega ne očekuju probleme, nego lakši prolaz putnika i porast prometa na razine prije pandemije.

Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman, kao najveća u Hrvatskoj, za ulazak u Schengen izvodi radove na putničkom terminalu kojima će povećati čekaonice putnika u domaćem odlasku, što su budući schengenski odlasci.

Šaltere za kontrolu putovnica u odlasku s trećeg kata terminala premjestit će na drugi kat. U međunarodnom dolasku plan je postaviti više kioska za predregistraciju putnika iz zemalja izvan Schengena.

S obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala splitske zračne luke, dovršen 2019., sadržavao i sve kriterije i uvjete potrebne za ulazak u schengenski prostor, nisu potrebne nikakve bitne izmjene u prostoru. Jedina aktivnost je premještanje pultova/kućica za graničnu kontrolu na drugu lokaciju u prostoru odlazaka u putničkom terminalu.

Zračna luka Dubrovnik provodi infrastrukturne radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz destinacija izvan Schengena i trećih zemalja, te pripreme za uvođenje tzv. EES (entry/exit system) sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close