Dolijali zbog slanja zavaravajućih podataka o artiklima u online kanalu

Autor: Marija Crnjak , 07. prosinac 2020. u 22:00
Tržišni inspektori ulovili trgovce u povredi odredbi Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o e-trgovini/IGOR KRALJ/PIXSELL

Samo tijekom akcije Crni petak provedeno je 108 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 18 povreda Zakona.

Zbog velikog rasta online trgovine i povećanja prijava nezadovoljnih kupaca, tržišni inspektori Državnog inspektorata pojačano provode nadzore u pogledu zaštite potrošačkih prava pri sklapanju ugovora na daljinu putem interneta, te nepoštene poslovne prakse trgovaca.

Samo u studenom tržišni inspektori proveli su 67 nadzora u kojima je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o elektroničkoj trgovini.

Konkretno, trgovac nije na jasan i razumljiv način obavijestio potrošača o svim podacima, nije dostavio potrošačima potvrdu o sklopljenom ugovoru na trajnom mediju, naveo je zavaravajuće informacije o glavnim obilježjima proizvoda u odnosu na zemljopisno i tržišno podrijetlo, ili nije bio registriran za usluge informacijskog društva.

Samo tijekom akcije Crni petak provedeno je 108 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 18 povreda Zakona. U ovoj akciji inspektori su trgovce ulovili da nisu istaknuli cijene u redovnoj prodaji i cijene tijekom trajanja posebnog oblika prodaje, utvrđeno je zavaravanje potrošača u pogledu cijena ili načina kako je izračunata odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca.

Neki od utvrđenih prekršaja otklonjeni su tijekom nadzora no za neke su protiv počinitelja poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Iz inspektorata su uputili apel na potrošače da se prije online kupovine upoznaju sa svojim pravima i obvezama pri sklapanju ugovora na daljinu putem interneta.

Komentirajte prvi

New Report

Close