Dolazak investitora iz UAE zatekao sve, od hrvatske Vlade do Bruxellesa

Autor: Ana Blašković , 04. studeni 2022. u 07:12
Iz Fortenove su odmah poručili kako nemaju službenih saznanja napominjući da nakon mirovinskih fondova nije bilo dubinskih snimanja poslovanja/L. Stanzl/PIXSELL

Je li prodaje udjela Sbera u Fortenovi izravno kršanja europskih sankcija Rusiji?

Nakon što je spektakularno propala višemjesečna priprema ulaska mirovinskih fondova u Fortenovu, u srijedu navečer novi šok. Ruski Sberbank objavio je prodaju svog paketa od 43,4 posto investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju.

Dok je za Sberbank priča završena i (nepoznat iznos) novca na računu, u Vladi i kompaniji nevjerica tko je arapski investitor i može li se transakcija zaključiti s obzirom na sankcije.

Naime, s obzirom na sankcije Rusiji koje obuhvaćaju i državni Sberbank prodaja imovine u vlasništvu bila je moguća zaključno s 31. listopada, ali uz prethodno odobrenje regulatornih tijela.

Ruska banka poslala je medijima priopćenje da je prodaja odrađena “prema svim pravilima” unatoč međunarodnim sankcijama. “Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. u strogom skladu sa svim međunarodnim pravnim propisima i standardima bez ikakvih kršenja.

Plenković

Hrvatska je mirovincima dala sva odobrenja, onda se transakcija nije realizirala. Ovo što se dogodilo sada je da nisu nikoga informirali. Vidjet ćemo uopće o kome se radi.

Kupac je veliki investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sber je cjelokupni iznos posla primio 31. listopada, Sber više nije dioničar te tvrtke i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu”, stoji u odgovoru na pitanje o legalnosti transakcije s obzirom na međunarodne sankcije. Odgovor potpisuje Evgeniya Shcherbak Belova iz agencije PR agencije NWA koja radi za press ured Sberbanka.

Iz banke tvrde i da su o novom vlasniku 43,4 posto udjela poslali obavijest na adresu Fortenove. “Obavijest o promjeni vlasništva poslana je tvrtki u strogom skladu sa zakonom: to mora biti učinjeno u roku od sedam dana od trenutka transakcije”, dodaje. Pitanje je li ishođeno prethodno zeleno svjetlo regulatora za transakciju ostalo je – bez odgovora.

Vijest da u priču o vlasništvu nad jednom od strateških prehrambeno-proizvođačkih kompanija ulazi nepoznati investitor o kojem nitko ništa ne zna, šokirala je Vladu i Upravu Fortenove.

Iz kompanije su odmah poručili kako nemaju službenih saznanja napominjući da nakon mirovinskih fondova nije bilo dubinskih snimanja poslovanja.

“Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija”, poručili su dodavši da prema njihovim informacijama “nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane”.

“Ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, poručuju.

Matušić

Jedini prijenos vlasništva može se ostvariti preko Krolla, nizozemskog depozitara, a i u tom slučaju se moraju tražiti odobrenja.

Informacije da je netko platio možda i 500 milijuna eura, koliko se spominjalo kada su u igri bili mirovinci, bez due diligenca potpirila nagađanja da se radi o fiktivnoj prodaji iza koje i dalje ostaje ruski kapital.

Šokirani su ostali i u Vladi. “Hrvatska je mirovincima dala sva odobrenja, onda se transakcija nije realizirala. Ovo što se dogodilo sada je da nisu nikoga informirali. Vidjet ćemo uopće o kome se radi i je li stvarni ulagač ovaj koji se sada pojavio uz PR agenciju.

Nama je najbitnije da kompanija normalno funkcionira”, rekao je premijer Andrej Plenković. Premda je na novinarsko pitanje je li SOA znala za transakciju šeretski odgovorio – “pitajte SOA-u” nije mogao sakriti nelagodu oko najnovijeg zapleta. Rekao je da je Vlada komunicirala s Upravom Fortenove oko posljedica ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje.

“Napominjemo u Uredbi EU-a o sankcijama iz srpnja ove godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, Vlada je osigurala prijelazni rok do kraja listopada i time su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbank, uz odobrenja nadležnih tijela”, rekao je Plenković.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić potvrdio je da Vlada nije imala saznanja rekavši da se kupnja mogla realizirati do kraja listopada uz odobrenja koja su imali mirovinski fondovi, no kako se transakcija nije realizirala ona su prestala važiti.

“Jedini prijenos vlasništva može se ostvariti preko Krolla, nizozemskog depozitara, a i u tom slučaju se moraju tražiti odobrenja. To znači da se bez odobrenja ne može ući u vlasništvo.

Ni UAE ni Rusija nisu obveznici poštivanja sankcijskog režima, ali ako žele poslovati u EU moraju poštovati”, rekao je Matušić rekavši da će kontaktirati s britanskim tijelima da se vidi jesu li se tražila kakva odobrenja. “Trenutno kako vidimo imovinu, ne može se ništa prenijeti bez odobrenja”, rekao je.

U četvrtak tijekom dana u Upravu Fortenove stiglo je pismo Alketbija u kojem ih obavještava o preuzimanju udjela i dovršetak KYC procesa kod Krolla koji je već u tijeku. Najavljuje imenovanje svojih predstavnika u Upravni odbor te “aktivno sudjelovanje u svim strateškim odlukama.

“Moja je vizija pripremiti i iznijeti Fortenovu na burzu u razumnom roku”, piše Alketbi uz najavu osobnog susreta u Zagrebu u vrlo skoroj budućnosti. Osim s Upravom, navodno je sastanak zatražio i s premijerom Plenkovićem.

O svemu zasad šute i u Bruxellesu gdje, neslužbeno doznajemo, čekaju da sve relevantne informacije izađu na vidjelo nakon čega će biti jasnije ima li kršenja sankcija ili ne.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Oni tako pametni i bistri svi zatečeni, od hrvatske vlade do briselske vrhuške…glume iznenađenje, kao obično. A uvijek netko od njih omasti brk. Konfuzija je namijenjena nama, mi da se bakćemo s istinama i lažima dok oni profitiraju na zbrci i sankcijama.

A jadni!!!  Svi su šokirani.  Baš mi ih je žao.  A koliko je  pljački učinjeno trebali su već odavno svi pokrepat od šoka kao i mi koji sve to podržavamo….

New Report

Close