U uvali Luke planirano 700 kreveta kategorije pet zvjezdica i otvaranje 145 radnih mjesta

Autor: Saša Paparella , 03. ožujak 2017. u 13:14
Gradi se i novi dio pučiške luke, vrijedan 13 milijuna kuna

U novu turističku zonu u uvali Luke uloženo je 50 milijuna, a ukupna je investicija teška 580 mil. kn.

Točno pet godina je prošlo od otvaranja stečaja Jadrankamena, a još se ne nazire sudbina tvrtke iz bračkih Pučišća, koja je početkom 2012. zapošljavala 300 ljudi. Sada ih je zaposleno 136, od toga 120 na Braču, a ostali na kopnu.

Tvrtka Jadrankamen u stečaju od 2013. posluje s dobiti, a kako doznajemo od stečajne upraviteljice Anči Bašić, s plusom se poslovalo i lani.  "Od otvaranja stečaja pa do danas uredno se isplaćuju bruto plaće svim djelatnicima, bez dana zakašnjenja, a uredno se podmiruju i sve ostale obveze prema dobavljačima i državi", rekla nam je Anči Bašić.

Investitori neodlučni  
Iako je Poslovni dnevnik u više navrata pisao o interesentima za investiranje u Jadrankamen – koji je dužan 213 milijuna kuna – stečajna upraviteljica kaže da "u odnosu na  potencijalne investitore koji su se javili nakon objavljenog javnog poziva za ulaganje, za sada nije došlo do realizacije niti novih ponuda".  U međuvremenu, mjesto čuveno po svojim kamenorescima, počelo se okretati i prema turizmu. Mjesto je imalo turističku zonu, od koje se odustalo u korist nove lokacije. "Ranije planirana turistička zona u uvali Česminova egzistirala je kao markica u prostornim planovima od početka 70-tih, pa je nakon više od četiri desetljeća došlo vrijeme da se briše kao neperspektivna. Sada je aktualan projekt je izgradnje izdvojene turističke zone u uvali Luke, sedam kilometara istočno od mjesta", rekao nam je Marino Kaštelan, načelnik Pučišća.  

 

Kaštelan

U turističkoj zoni planirano je 700 kreveta, otvorit će se 145 radnih mjesta.

U uvali Luke je na površini od 170.000 kvadratnih metara planirano 700 kreveta kategorije pet zvjezdica, a u planu je i otvaranje 145 radnih mjesta. Investitor je tvrtka Luke Jadrana, čiji vlasnici su Splićanin Paško Skelin, potom Vladimir Miklošić, hrvatski glazbenik koji živi u Moskvi te, kao najveći investitor, Victor Morozov, državljanin Kazahstana nastanjen u Dubaiju. "Prošli tjedan imali smo sjednicu Povjerenstva za stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a uskoro se s urbanističkim planom ide na javnu raspravu. U projekt je dosad uloženo više od 50 milijuna kuna, ukupna vrijednost se penje do 580 milijuna kuna, a posao bi mogao biti dovršen za pet godina", rekao nam je Kaštelan.

Dulja pista aerodroma 
U mjestu ima još investicija, bivše odmaralište će se pretvoriti u manji hotel. "Gradi se i novi dio pučiške luke, vrijedan 13 milijuna kuna, a do ljeta se u pogon pušta vodocrpna stanica vrijedna 5,5 mi. kuna. Dovršen je postupak procjene utjecaja na okoliš za veliku sunčanu elektranu kod Gornjeg Humca. Od svibnja će na Aerodrom Brač, koji je u našoj općini, moći slijetati mlazni avioni do 150 putnika", pohvalio se načelnik. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zar je moguće da od Omiša do Trogira i od Sukošana do Nina, skoro ne postoji metar obale na koji nije nakalemljena trokatnica s natpisom cimer-fraj? Kućerine bez fasada i okućnica, izgrađene bez imalo ukusa, kuće koje su veće od same parcele na kojoj se nalaze. Bez pristupnih puteva, vode i kanalizacije.

U nekad nevjerovatno lijepim uvalama blizu Rogoznice i Sevida u zadnjih 10-ak godina izgrađeni su čitavi novi gradovi sa svim gore spomenutim karakteristikama, čak i na onim mjestima gdje se prije nije nalazilo baš nikakvo naselje. I još nije gotovo, trenutno je u toku devastacija još dvije djevičanske uvale. Nijemci, Mađari, Rusi, pa čak Indijci i jedan Kinez, svi oni moraju baš tu imati vikendicu.

Hoteli, apartmani, golf tereni, marine, navalite kupci i koncesionari, još malo pa nestalo. Samo me zanima hoćemo li se jednog dana kad sve uništimo zapitati jesmo li mogli ranije negdje povući crtu.

New Report

Close