Dok-Ing u tajnosti razvio paletu električnih vozila

Autor: Bernard Ivezić , 12. lipanj 2017. u 13:45
'Tom Tom' već izaziva interes u inozemstvuTOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Rade nasljednika XD-a, a već proizvode i prvi hrvatski električni motocikl Core.

Najuspješniji svjetski proizvođač robotskih vozila za razminiranje ne odustaje od ulaska u posao s električnim vozilima. Zagrebačka tvrtka Dok-Ing prije osam godina predstavila je prvi hrvatski električni automobil XD Concept i na temelju njega potom lansirala model Loox, koji je uz podršku kineskih partnera trebao ići u serijsku proizvodnju.

No, dok potraga za investitorima i dalje traje, a time i početak serijske proizvodnje, Dok-Ing je u tajnosti razvio cijelu paletu električnih vozila.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, tvrtka inovatora Vjekoslava Majetića radi na novom modelu osobnog električnog automobila koji nosi radni naziv YD. Usto, razvila je multifunkcionalni teretni kamion manjih dimenzija zvan Tom Tom. U ponudi sada ima i prvi hrvatski električni motocikl pod brendom Core. U Dok-Ingovoj tvornici razvijen je i džip koji radi na električni pogon. Dok-Ing se izvještio i u preradama postojećih cestovnih vozila u električna, ali, kako tumači Majetić, na to ne stavljaju naglasak. Povrh svega, kao i ostali proizvođači električnih vozila, i Dok-Ing je razvio vlastite e-punionice.

Širok raspon ponude urodio je plodom. Dok-Ing je počeo prodavati električna vozila na veliko, ali ne automobile već za početak motocikle. Majetić kaže da su potkraj prošle godine krenuli s proizvodnjom Corea. O detaljima narudžbi ne govori.

No, ističe da Dok-Ing ima partnerski ugovor s jednom španjolskom tvrtkom za sklapanje, doradu i distribuciju električnih motocikala pod nazivom Core. Neslužbeno, u branši se priča da već sada postoji potražnja za više od tisuću električnih motocikala razvijenih u Hrvatskoj.

“To su komercijalna prijevozna sredstva koja razvijamo unazad dvije godine, a koja primarno služe za dostavu pošte, pizza, fast fooda i slične namijene, a za koji se interesiraju korporacije iz tog biznisa jer su ovi motocikli vrhunski proizvodi”, kaže Vjekoslav Majetić.     

Prvi hrvatski električni motocikl, za koji već imaju narudžbu, pojašnjava Majetić, ima računalno navođenje, znači njihov menadžment može se raditi preko clouda. Dolazi u dvije izvedbe: s autonomijom od 50km i 110km, ovisno o cijeni i potrebama kupca. Kolika je cijena zasad nije poznato kao ni detaljnije tehničke specifikacije. Drugo električno vozilo kojem se već sada smiješi tržišni uspjeh je Tom Tom. Riječ je o multifunkcionalnom električnom kamionu manjih dimenzija. Vozilo ima kabinu za dvije osobe, a prtljažni prostor otraga je modularan. Može mu se dodati modul za dostavu, kiper, prijevoz otpada, skladište soli za ralicu, vatrogasni kamion, dizalicu pa čak i za prijevoz putnika. Vozilo bi trebalo imati gradsku autonomiju do stotinjak kilometara.

“Očekujem da će biti vrlo interesantan dalmatinskim gradovima za razne namijene”, kaže Majetić. Interes za Tom Tomom već postoji u inozemstvu što ne čudi s obzirom na nagrade koje je taj proizvod osvojio posljednjih mjeseci. Tom Tom je Majetiću donio dvije prestižne nagrade u Hong Kongu i na Tajvanu: Grand Prix i Zlatnu medalju za inovaciju.

“Upravo pregovaramo o izvozu Tom Toma, a jedna multinacionalka želi ga za brzu dostavu svojih proizvoda u užurbanim, napućenim sredinama”, naglašava Majetić. I dok o električnom džipu nismo mogli doznati više detalja, osam godina otkako je predstavio prvi hrvatski električni automobil, Dok-Ing se priprema predstaviti njegova nasljednika. Majetić ga ponosno predstavlja pod radnim nazivom YD. “Mnogo smo naučili na XD-u i zato sada radimo na idućem modelu YD-u. Novi model već je razvijen pa sad sređujemo financijsku konstrukciju kako bismo mogli napraviti prototip seriju od nekoliko komada. YD bit će komercijalno električno osobno vozilo. Bit će moderno i napredno poput XD-a, čak modernijeg izgleda, a umjesto tri imat će četiri sjedala i troja vrata te klasičan volan”, kaže Majetić.

Navodi da imaju mnogo planova i ideja. Rade na 30-ak razvojnih projekata raznih intenziteta. No, direktor Dok-Inga ističe da su ključ financije.

“Od proizvodnje XD-a zasad nema ništa, jer želim za to pronaći investitore. Stalno nam se javljaju Kinezi koji žele pokrenuti serijsku proizvodnju. Razgovora ima, ali konkretnih dogovora nema. Da bismo ušli u serijsku proizvodnju XD-a treba financirati gradnju tvornice. Bez investitora to ne želim raditi, jer želim da tako nešto utječe na profitabilnost tvrtke”, kaže Majetić. Ponosno tvrdi da su prvi hrvatski proizvođač električnih automobila koji je svoj proizvod i prodao u Hrvatskoj.

“Prodali smo dva XD-a. Prvi je kupio FER, a drugi smo ustupili Tehničkom muzeju u Zagrebu, a zatim su ga odlučili otkupiti. Proizveli smo još dva XD-a koja koristimo za svoje potrebe”, zaključuje Majetić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

svaka čast

Paleta koja nije izašla van parkinga firme…
Poštovani g. Majetić, a možda da razmislite o timu koji je proaktivan i koja je sposobna nešto napraviti sa Vašim idejama, a ne se samo naslikavati po prezentacijama i sajmovima?

New Report

Close