DOK-ING-ov Looper ključ u provedbi energetske tranzicije

Autor: Darko Bičak , 07. veljača 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Odabrano šest hrvatskih projekata iz zajedničke prijave s ciljem proizvodnje 5000 tona obnovljivog vodika na području Doline vodika Sjeverni Jadran.

Vodik je, slažu se svi, energent budućnosti, a Hrvatska je među globalnim pionirima razvoja tehnologije za njegovu proizvodnju i primjenu. Da se misli ozbiljno, pokazuje i lani donesena Strategija za vodik koja je postala putokaz za sve uključene u projekt.

Hrvatska sa Slovenijom i talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia sudjeluje u Dolini vodika Sjeverni Jadran koja ima za cilj povezati različite dionike u lancu vrijednosti vodika i pomoći u osiguravanju sufinanciranja projekata.

Za potrebe prvog poziva Hrvatska gospodarska komora (HGK) je mapirala 40-ak projekata, a odabrano je šest iz Hrvatske koji su sudjelovali u zajedničkoj projektnoj prijavi s ciljem proizvodnje 5000 tona obnovljivog vodika na području Doline.

Upravo ovog tjedna Partnerstvo za čisti vodik, jedinstveni javno-privatni projekt partnerstva za istraživanje i inovacije korištenja vodika, odobrilo je ukupno devet projekata Dolina vodika Sjeverni Jadran.

Danica Maljković, direktorica Indeloopa/PD

Goruća tema u Europi
U projektu, uz Europsku komisiju, sudjeluju predstavnici industrije i istraživačke zajednice koji su povezani s tehnologijama korištenja vodika.

Navedeni projekti dobili su pozitivnu ocjenu o ispunjavanju uvjeta za prelazak u fazu pregovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Naime, projekti će biti bespovratno sufinancirani u iznosu od 105,4 milijuna eura, od čega će čak 25 milijuna biti dodijeljeno transnacionalnom projektu Dolina vodika Sjevernog Jadrana koji su zajednički pokrenule Hrvatska, Slovenija i talijanska regija Furlanija-Julijska krajina.

Kompanija Indeloop, interni startup poznate hrvatske kompanije DOK-ING, aktivno radi na istraživanju i razvoju svog proizvoda Loopera. Looper predstavlja potpuno samoodrživo energetsko postrojenje za proizvodnju vodika i drugih oblika energije iz organskih materijala.

Maljković

Velik je to iskorak prema stvaranju održivog gospodarstva bez emisija stakleničkih plinova u sjevernojadranskom bazenu.

Kako pojašnjava Danica Maljković, direktorica Indeloopa, primarno se Looper koncentrira na otpadne nereciklabilne materijale jer iz toga nastaje dvostruki benefit – smanjenje otpadnog nereciklabilnog materijala koji bi nedvojbeno završio na otpadu te proizvodnja zelene energije.

“U vremenu kad je energetska kriza jedna od gorućih tema u Europi i svijetu, Indeloop svojim glavnim proizvodom može itekako pridonijeti energetskoj tranziciji kroz projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran”. Čast nam je da smo dio konzorcija u tako značajnom projektu, i to kroz suradnju na istraživanju i razvoju tehnologije za proizvodnju vodika”, kazala nam je Danica Maljković.

Iz Indeloopa pojašnjavaju da partnerstvo uključuje ukupno 34 organizacije koje predstavljaju ključne aktere iz industrije te državnog i istraživačkog sektora. Time se pokriva cijeli lanac vrijednosti od proizvodnje preko skladištenja i distribucije do konačne krajnje upotrebe vodika kao ključnog energetskog vektora u raznim sektorima.

34

organizacije iz industrije te državnog i istraživačkog sektora uključene su u partnerstvo

Više od 5000 tona
Najvažniji dionici u industriji vodika iz sve tri zemlje razvit će pilot projekte za proizvodnju više od 5000 tona zelenog vodika iz obnovljivih izvora energije godišnje, pilot projekte za njegovo skladištenje, distribuciju i korištenje za dekarbonizaciju važnih industrijskih sektora (npr. proizvodnju čelika i cementa), kao i održiva rješenja u transportu.

“Nakon velikog uloženog truda i zajedničkih napora svih partnera iz Slovenije, Hrvatske i Furlanije Julijske krajine, velika nam je zadovoljstvo da je projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran pozitivno ocijenilo Partnerstvo za čisti vodik. Velik je to iskorak prema stvaranju održivog gospodarstva bez emisija stakleničkih plinova u sjevernojadranskom bazenu”, navodi Maljković.

Komentirajte prvi

New Report

Close