Dok Hrvatska važe, rivali srezali PDV u turizmu

Autor: Marija Crnjak , 11. svibanj 2019. u 09:27
Foto: Getty Images

Ovu najavu pozdravljaju stavom “bolje i kasno nego nikad” i smatraju da se ide u dobrom smjeru.

Kako bi privukla ulaganja, olakšala poslovanje poduzetnicima te podigla konkurentnost turizma, Grčka će od 2020. godine sniziti PDV na ugostiteljske usluge, s aktualnih 24 posto na 13 posto, te na hotelski smještaj s 13 posto na 11 posto. 

Novost koja je razveselila grčki turistički sektor objavio je grčki premijer Alexis Tsipras najavljujući paket poreznog rasterećenja u razdoblju do 2021. godine. Konkretno, po sniženoj stopi od 13 posto obračunavat će se usluge restorana, kafića i pekarnica, kao i dio proizvoda kao što su šećer, sladoled i kava, a hotelima će osim pada PDV-a na usluge pružanja smještaja za dva postotna boda dobro doći i spuštanje porezne stope na struju s 13 posto na 6 posto.

Osim što ju je Tsipras tempirao uoči izbora za EU Parlament, vijest dolazi u godini koja će za turističku industriju biti izazovna na cijelom Mediteranu, s obzirom na povratak konkurenata u Turskoj i sjeveru Afrike te neizvjesnosti oko Brexita i vrijednosti funte. Upravo grčki hotelijeri ovih dana objavili su kako ove godine zbog oporavka konkurenata očekuju pad noćenja za oko 5 posto u odnosu na prošlu sezonu, a upravo visoke poreze uz slabu infrastrukturu optužili su za slabu konkurentnost. Ovu najavu pozdravljaju stavom "bolje i kasno nego nikad" i smatraju da se ide u dobrom smjeru. 

 

2,6 mlrd.

eura Mađarska kani uložiti u turizam u 10 godina

Iako se može promatrati kao predizborna poruka, to je ozbiljan potez grčke Vlade koji pokazuje da se na globalnom turističkom tržištu vodi utakmica koja postaje sve oštrija, kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja se također od osnivanja zalaže za porezno rasterećenje u turizmu. Kako je poznato, Hrvatska je među zemljama s najvišom stopom na usluge u turizmu od 25 posto na ugostiteljske usluge te 13 posto na usluge smještaja, a iako se već neko vrijeme spominje mogućnost snižavanja PDV-a, za sad još nema konkretnih najava.

"Jasno je da svaka zemlja ima vlastite razloge za donošenje odluka i mjera porezne politike, no svaki ozbiljniji igrač u turizmu nastoji u toj zahtjevnoj utakmici održati i povećati konkurentnost, a PDV je najvažniji instrument u tom nastojanju. Ako se Hrvatska ne uključi u tu utakmicu na vrijeme, moglo bi za nas biti prekasno", ističe Ostojić, te podsjeća da su nedavno PDV na usluge u turizmu snizile Mađarska i Austrija. Austrija je tako od 1. studenog 2018. spustila PDV na usluge smještaja s 13 posto na 10 posto, dok je Mađarska nakon snižavanja stope ugostiteljima u prošloj godini s 27 na 18 posto, PDV ugostiteljima dodatno snizila na 5 posto (osim alkohola).

Mađarska Vlada nedavno je objavila da je jako zadovoljna dosadašnjim ishodom poreznog rasterećenja u ugostiteljstvu, koje je već rezultiralo porastom prometa za 40-60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porezno rasterećenje u Mađarskoj dio je ambiciozne strategije Vlade s ciljem da u idućih 10 godina postanu vodeća turistička regija središnje Europe.

Vlada stoga do 2030. godine planira uložiti 2,6 milijardi eura u razvoj turizma izvan Budimpešte. Na naš upit kakvi su konkretni planovi budućeg poreznog rasterećenja turizma u Hrvatskoj, koji smo poslali u ministarstva financija i turizma, iz resora Garija Cappellija poručili su da Vlada sustavno radi na analizi utjecaja PDV-a na turistički sektor te kako vjeruju da će naći mjerodavna i kvalitetna rješenja. Podsjećaju, međutim, da je tijekom prijašnjeg vremena proveden niz mjera koji se odnosi i na olakšice poslodavcima u turizmu.

"Moramo biti svjesni kako smo preuzimanjem vlasti zatekli nestabilnost zemlje, a drugi put u sedam godina naša je Vlada postigla suficit opće države u iznosu od 758 milijuna kuna. Stabilizirali smo javne financije, ne smijemo to zanemariti i vjerujem kako ćemo promišljenom politikom ubuduće osigurati daljnja rasterećenja i za turizam", izjavio je za Poslovni dnevnik Gari Cappelli.  Dodaje kako su za 300 milijuna kuna rasteretili gospodarstvenike u turizmu koji svojim radnicima osiguravaju smještaj i topli obrok. Izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak podignut je neoporezivi dio na 7500 kuna, ukinula su se dva doprinosa čime su poslodavci uštedjeli 900 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa vlada je snizila pdv na razne prehranbene proizvode. Da li je netko vidio ta silna pojeftinjenja!? Osim toga, kod nas se brka puno stvari. Hoteli na smještaj, polupansion, puni pansion, noćenje s doručkom, plaćaju pdv od 13%. Znači, samo za hotelske kafiće, terase… pdv 25%, a to im čini tek 10% ukupnih prihoda. Ostali ugostiteljski objekti ionako 30% računa ne izdaju a apartmanidžije plaćaju paušal (koji je neovisan o stopi pdv-a). Gdje su, odnosno ima li ih uopće, ti novinari, koji će kompetentno obraditi temu?

New Report

Close