Dok čekaju kupca Leda, okrupnili proizvodnju struje iz biomase

Autor: Jadranka Dozan , 06. siječanj 2021. u 07:30
Bioplinsko postrojenje u Gradecu kod Vrbovca/PETAR GLEBOV/PIXSELL

Udjele Fortenova otkupila od dvaju FGS-ova koji su se morali riješiti svoje imovine. Grupa od prodaje non core biznisa do kraja godine očekuje prihod od 250 mil. kn.

Dok se čeka ishod velikog procesa prodaje poslovnog segmenta Smrznute hrane na čelu s Ledom, za koji bi za deset dana interesenti trebali podnijeti obvezujuće ponude, iz Fortenova grupe jučer su priopćili da su postali stopostotni vlasnik A.N.P. Energije.

Riječ je o tvrtki koja je jedini vlasnik Energije Gradec, kompanije pod čijom je upravom pet bioplinskih elektrana u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj.

Objedinjavanjem vlasništva u njoj Fortenova je, dakle, potpuno konsolidirala djelatnost proizvodnje električne energije iz bioplina odnosno biomase iz poljoprivredne proizvodnje Fortenova grupe.

Okolišno održiviji model

Na okrupnjavanju vlasništva u A.N.P. Energiji, pored 35 posto udjela koji je otprije u rukama Fortenove (putem tvrtke Agrokor Energija), radi se već mjesecima.

Najprije je otkupljeno 26 posto udjela u A.N.P.-u koji je donedavno bio dio portfelja fonda Prosperus FGS, a jučerašnjom objavom potvrđen je sličan dogovor i s Inspire FGS-om za preuzimanje njegovih 39 posto udjela.

Nakon transakcija s dvama javno-privatnim fondovima koji zbog isteka osnovnoga zakonskog roka trajanja proteklih mjeseci užurbano prodaju imovinu, Fortenova grupa će potpuno vlasnički ovladati spomenutim elektranama s ukupno instaliranim kapacitetom od 9,8 megavata.

Pearson

Transakcije će omogućiti Grupi izlazak iz netemeljnih investicija i osloboditi značajnu vrijednost za poljoprivredni segment.

Kako se ističe u priopćenju Fortenove, “ove će transakcije omogućiti Grupi izlazak iz netemeljnih investicija i osloboditi značajnu vrijednost za poljoprivredni segment time što će se u potpunosti konsolidirati djelatnost bioplinske proizvodnje u Energiji Gradec”.

Prilikom nešto ranije utanačenog preuzimanja udjela u A.N.P. Energiji od Prosperus FGS-a James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe, istaknuo je kako konsolidiranjem udjela u bioenergetskim postrojenjima Fortenova grupa “ne samo da investira izravno u financijska poboljšanja, nego nastavlja razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost“.

Kad je posrijedi dezinvestiranje netemeljnih djelatnosti, Fortenova je proteklih mjeseci realizirala i nekoliko izlazaka iz turističkih projekata. U studenome je tako, usporedno s preuzimanjem Prosperusovog udjela u A.N.P. Energiji. sklopila konačan ugovor s tvrtkom KHA četiri (u kojoj je Prosperus također jedan od suvlasnika) o prodaji 25-postotnog udjela u toj tzv. projektnoj kompaniji putem koje je realizirana kupnja Hotela Plat.

9,8

megavata ukupna instalirana snaga u biolektranama A.N.P. Energije

Nešto ranije u studenome, pak, vodstvo Fortenove je ugovorilo prodaju Kompasa Ljubljana i Kompasa Poreč. Mrežu koja slovi za jednog od najstarijih i najvećih organizatora individualnih i grupnih putovanja na području Adria regije preuzeo je time Springwater Capital, a Pearson je tada rekao kako tom transakcijom Fortenova grupa uvelike zaključuje proces izlaska iz turističkih investicija kao značajnog segmenta non-core poslovanja Fortenove.

Dva mjeseca prije kompanija se riješila i 33-postotnog udjela u Karisma Hotels Adriaticu, i to prodajući ga turističkoj grupaciji TUI, koja je prethodno bila jedan od partera u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.

Većina u drugom dijelu 2020.

Prošle je godine Fortenova prodala i tvrtku Rivijera, koja upravlja kampom Triestina u Ičićima kod Opatije, kao i manjinske udjele u ID Riva Toursu i Gulliver travelu.

Uza sve, jesenas je iz portfelja netemljnih djelatnosti dezinvestirana i Projektgradnja plus. Rujanskim potpisivanjem ugovora tu je građevinsku tvrtku preuzeo Osijek Koteks koji je u procesu prodaje izabran kao najbolji ponuditelj.

Koliko je Fortenova grupa utržila svim spomenutim prodajama, naravno, nije poznato. No, većina ih je realizirana u drugoj polovici godine, a u prezentaciji polugodišnjih rezultata Grupe vlasnicima, odnosno imateljima tzv. depozitarnih potvrda, uprava Fortenova grupe na čelu s Fabrisom peruškom najavila je kako od prodaja netemeljnih djelatnosti do kraja godine očekuje uprihoditi oko 250 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close