Dok čekaju DIV i Vladu udružili se sindikati Brodosplita

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 04. ožujak 2013. u 22:00
Ne traže se više besplatine dionice/PIX

Radnici očekuju otpremnine od najmanje 6400 kuna po godini staža, predstavnika u NO-u…

Čelnici Nezavisnog sindikata, Radničkog sindikata i Sindikata metalaca u Brodosplitu potpisali su u ponedjeljak sporazum kojim se praktički udružuju u pregovorima o socijalnom sporazumu koji bi trebali potpisati s novim vlasnikom, samoborskim DIV-om, te ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Tim se dokumentom reguliraju uvjeti pod kojima će se provesti restrukturiranje Brodosplita, odnosno odlučiti o zbrinjavanju viška zaposlenih."U četvrtak nam je ministar gospodarstva dao jamstva da će potpisati sporazum. Nadamo se da će i druge partnerske strane ispuniti obećanja", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić, koji kaže da se DIV Brodogradnju još uvijek ne smije smatrati vlasnikom Brodosplita, nego da će on to postati tek kad istekne petogodišnji rok za restrukturiranje.Socijalnim sporazumom koji predlažu sindikati predviđa se ispunjavanje odredbi dosadašnjeg kolektivnog ugovora do sklapanja novog, regulira se visina otpremnina od najmanje 6400 kuna za svaku godinu radnog staža.

Sindikati bi trebali imati predstavnika u NO-u, a radnicima će se pružiti prilika za povlaštenu kupnju 25 posto plus jedne dionice. Dosad su sindikati, inače, tražili da im se dionice ustupe besplatno "kao zalog dobre volje". Također, DIV bi trebao sklopiti ugovor s ovlaštenim osiguravajućim društvom temeljem kojega će radnicima koji ostvaruju pravo omogućiti dokup mirovine. Vedran Dragičević iz Sindikata metalaca od novog vlasnika traži da se ne upušta u određivanje viškova – u pet godina broj zaposlenih ne smije pasti ispod 2000 – temeljem današnje zaposlenosti Brodosplita, koja je svedena na dva broda.

Komunikacija

Debeljak preko Facebooka

Sindikati su se založili i za prekid prepiske koju s njima preko Facebooka vodi Tomislav Debeljak. Naime, na stranici Škveranka on, preko svog profila čiju je autentičnost potvrdio, poručuje zaposlenima stvari koje se mogu protumačiti kao onemogućavanje rada sindikata. Primjerice, u jednom statusu napisao je da će svim radnicima kupiti mobitele da više ne moraju komunicirati preko sindikata.

Komentirajte prvi

New Report

Close