Dogus grupa prodala marine u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 22. siječanj 2020. u 22:01
Zasad nepoznata ostaje i sudbina projekta Dogus grupe Maraska u Zadru

Vodeći globalni fond CVC preuzeo je marine u sastavu lanca D-Marin u Hrvatskoj, Grčkoj te UAE.

Tri hrvatske marine u sastavu lanca D-Marin, koji je od turske Dogus grupe u potpunosti preuzeo vodeći globalni fond CVC, uz marine u Grčkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima bit će osnova za stvaranje vodeće globalne tvrtke za upravljanje premium marinama kroz organski rast i akvizicije. Pojasnili su nam to u srijedu iz Dogus Grupe, turske kompanije koja u sklopu restrukturiranja nastavlja proces rasprodaje imovine da se izvuče iz financijskih dubioza koje im je uzrokovao značajan pad turske lire.

Iako su iz Dogusa polovicom prošle godine isticali da proces prodaje imovine neće obuhvatiti portfelj u Hrvatskoj, očito su našli na dobrog kupca, i Fond CVC VII tvrtke CVC Capital Partners u cijelosti je preuzeo sve tri marine iz sastava D-Marin, Borik, Dalmacija te Mandalina. Kupnjom brenda D-Marin, uz hrvatski portfelj Dogus se riješio i marina u Grčkoj i UAE, no cijena transakcije se ne spominje.

"Hrvatske D-Marin marine ostvarile su još jednu uspješnu godinu s ostvarenim prihodom od oko 16 milijuna eura, dok su i ostale tvrtke Dogus grupe koje posluju u Hrvatskoj poslovale pozitivno i posvećene su daljnjoj optimizaciji poslovanja te usmjerene na novu turističku sezonu 2020. godine. Možemo potvrditi kako će svi menadžerski i operativni timovi D-Marina kao uspješnog vlasnika i operatera marina nastaviti obavljati svoje dosadašnje zadatke.  Korištenjem CVC-ove međunarodne mreže te prethodnog bogatog iskustva u izgradnji tvrtki diljem svijeta, novi dioničar namjerava stvoriti vodeću globalnu tvrtku za upravljanje premium marinama", stoji u odgovoru Dogusa na naš upit.

Također ističu da spomenuti ugovor ne uključuje hotele Dogus grupe u Hrvatskoj, to su D-Resort u Šibeniku i Villa Dubrovnik, te ne komentiraju nagađanja da je i taj dio portfelja u Hrvatskoj na prodaju.  Također, još nije poznata sudbina njihova projekta Maraska u Zadru, koji je uz prvi hrvatski Hotel Hyatt trebao imati i rezidencijalni dio. Kako navode iz CVC-a, U vlasništvu Dogus Grupe ostat će sve marine u Turskoj (Turgutreis, Didim i Göcek), sve dok njima upravlja  D-Marin.

 

200 ljudi

u Hrvatskoj zapošljava D-Marin

Osnovan 1981. godine, CVC je vodeći globalni fond rizičnog i kreditnog kapitala, upravlja imovinom ukupne vrijednosti od 80,5  milijardi američkih dolara kroz globalnu mrežu od 24 lokalna ureda u Europi, Americi te azijsko-pacifičkoj regiji. Sjedište im je u Luksemburgu, a u Hrvatskoj su poslovali kroz vlasništvo u Zagrebačkoj pivovari od 2009. do 2012. godine, a kako stoji na njihovim stranicama, trenutno u Hrvatskoj nemaju imovine. CVC inače ulaže u tvrtke koje posluju na stabilnim, necikličkim tržištima i lideri su u svom području, a ovo im je prvi ulazak u biznis s marinama, za koji navodno imaju ambiciozne planove.

U sve te planove uklapaju se hrvatske D-Marin marine, koje su na tržište plasirane kao premium proizvod. U marinama u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, D-Marin ima kapacitet od 8773 veza. D-Marin Dalmacija najveća je marina u Hrvatskoj te jedna od najvećih na istočnom Mediteranu, a D-Marin Mandalina posebno je prilagođena prihvatu mega jahti.  U marinama se nalaze i ekskluzivni sadržaji poput Portus Beach Club&Restauranta u D-Marin Dalmacija i Forty bara u D-Marin Borik.

U Hrvatskoj D-Marin zapošljava gotovo 200 ljudi, i trenutno su u procesu zapošljavanja za novu sezonu. Kako je poznato, turski investitori su u Hrvatsku ušli upravo kupnjom marine Mandalina, uz koju je kasnije izgrađen D-Resort. Mandalina je bila prva hrvatska marina s pet sidara, te prva marina projektirana za megajahte. Od Zdenka Zrilića 2012. godine kupili su marine Dalmacija i Borik, te postali 11-postotni vlasnici lanca marina ACI. 

Nekoliko godina Dogus je radio na tome da preuzme ACI, te postane lider u hrvatskom nautičkom biznisu, no država dosad nije provela privatizaciju te tvrtke. Okolnosti u Turskoj vjerojatno su najzaslužnije za to da je baš prošlog proljeća Dogus konačno prodao svoj udjel u ACI-u. U međuvremenu su se javili i na natječaj za marinu Zadar, koji je na kraju i poništen. 

Pregovori s CVC-om navodno su trajali nekoliko mjeseci i u Dogusu su navodno jako zadovoljni kupcem. Prema posljednjim objavljenim podacima o poslovanju, Dogus Grupa prvu polovicu prošle godine završila je s ukupnim prihodom od 1,37 milijarde eura, te operativnu  dobit od 69 milijuna eura, no ona se istopila zbog deprecijacije na gubitak od 116 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close